Šport > Zimski športi
1519 ogledov

Slovenski strokovnjak na pomoč skakalni velesili v hudih težavah

Finski smučarski skoki Profimedia
Slovenec Igor Medved je postal novi glavni trener finskih skakalcev.

Slovenec Igor Medved je novi glavni trener finske moške reprezentance v smučarskih skokih, je poročalo športno uredništvo finske nacionalne javne radiotelevizije Yle na svojih spletnih straneh.

Medved in športni direktor smučarskih skokov Mika Kojonkoski sta za Yle Urheilu oziroma Yle Šport potrdila, da sta podpisala pogodba o zaposlitvi. Medved bo finske skakalce vodil eno leto z veljavnostjo pogodbe do 1. junija naslednje leto z možnostjo podaljšanja sodelovanja še za eno leto. Po poročanju finskega medija je Medved že v Kuopiu.

Zaradi težkega finančnega položaja, v katerem se je znašla finska smučarska zveza, se bo Medvedova plača do 31. oktobra financirala iz sredstev finskega olimpijskega komiteja iz sredstev namenjenih dvigu vrhunskega športa, so še navedli pri Yle Urheilu.

Finski smučarski skoki | Avtor: Profimedia Profimedia

Za 43-letnega Medveda je to prva trenerska zaposlitev v tujini. Od leta 2011 je bil trener slovenske B-reprezentance, pred tem je bil od leta 2008 pomočnik takratnega glavnega trenerja slovenske A-reprezentance Matjaža Zupana.

Medved je drugi tuji trener v zgodovini finskih smučarskih skokov. Prejšnji je bil Avstrijec Andreas Mitter, ki je finske skakalce vodil od leta 2016 do 2018.

Medved je na mestu glavnega trenerja finske reprezentance nasledil domačega strokovnjaka Laurija Hakolo, ki zaradi osebnih razlogov ni podaljšal sodelovanja z zvezo. Hakola je bil glavni trener finskih skakalcev od pomladi 2023.

Igor Medved | Avtor: Epa Igor Medved (desno) na stopničkah svetovnega pokala. Epa

Medved je v svetovnem pokalu nastopal med letoma 2001 in 2003, njegov najboljši dosežek pa je bilo tretje mesto na posamični tekmi v Trondheimu marca 2001. Marca 2002 je bil drugi na ekipni tekmi smučarjev skakalcev v Lahtiju skupaj s Primožem Peterko, Robertom Kranjcem in Petrom Žonto.

Slovenska stroka ima s tem novega pomembnega trenerja na Finskem. Pred leti je tamkajšnjo judoistično reprezentanco prevzel Rok Drakšič, v finski atletiki pa se uveljavlja Jan Petrač.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zokispoki
    Zokispoki 15:55 04.junij 2024.

    "Slovenski strokovnjak na pomoč skakalni velesili v hudih težavah"... V tem naslovu, pred besedno zvezo skakalna velesila, manjka za današnjo realnost zelo pomembna beseda. Torej v tem stavku bi moralo biti zapisano, "nekdanji skakalni velesili"! Sicer pa Igorju Medvedu želim, ...prikaži več da prav njemu uspe preobrniti krivuljo finske moške skakalne reprezentance zopet navzgor.

Sorodne novice