Svet
2033 ogledov

Izjava za mir podpisana, a za pogajanja Zelenski postavlja en pogoj

Mirovna konferenca za Ukrajino Profimedia
Velika večina udeleženk mirovne konference o Ukrajini enotna glede potrebnih potez za pomiritev z Rusijo. Zelenski opozarja na dva velika manka.

Voditelji 80 držav od 93 sodelujočih so s skupno izjavo končali mirovno konferenco o Ukrajini v Švici. Izjava pravi, da sta za dosego miru nujna sodelovanje in dialog med vsemi stranmi, Rusija pa mora zagotoviti neodvisnost in ozemeljsko celovitost Ukrajine, poročajo tuje agencije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po sprejetju sklepne izjave na konferenci dejal, da je naklonjen takojšnjemu začetku mirovnih pogajanj z Rusijo, če bi ta iz Ukrajine umaknila vojsko. "Rusija se lahko z nami začne pogajati jutri in nihče ne bo čakal, le umakniti se mora z našega ozemlja," je dejal. A kot je dodal, Rusija ni pripravljena na mir.

Zelenski je opozoril tudi, da vojaška pomoč, ki jo v Ukrajino pošiljajo zahodne države, ne bo dovolj, da bi lahko Ukrajina zmagala v vojni. "Pomoč prihaja. Prihaja v velikih količinah. Je dovolj za zmago? Ne. Je pozno? Da," je dejal novinarjem ob robu mirovne konference, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mirovna konferenca za Ukrajino | Avtor: Profimedia Profimedia

Države so se v sklepni izjavi mirovne konference zavezale k spoštovanju načel suverenosti, neodvisnosti in ozemeljske celovitosti vseh držav v okvirih mednarodno priznanih meja, vključno z Ukrajino.

"Verjamemo, da doseganje miru zahteva sodelovanje in dialog med vsemi stranmi," piše v izjavi, ki poudarja tudi, da je Rusija kriva za vojno v Ukrajini, "še vedno trajajoča ruska vojna proti Ukrajini pa povzroča trpljenje in uničenje ter ustvarja tveganja za nastanek krize z globalnimi posledicami."

V delu se izjava dotakne tudi vojnih ujetnikov in ukrajinskih otrok, ki naj bi jih Rusija deportirala na območja pod ruskim nadzorom. Voditelji so zapisali, da bi morali biti osvobojeni vsi vojni ujetniki in da "se morajo vsi nezakonito deportirani ukrajinski otroci in ostali ukrajinski državljani vrniti domov".

Izjave niso podpisali vsi

Današnje skupne izjave vrha, ki se ga je udeležila tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, med drugim niso podprle Indija, Južna Afrika in Indonezija. Brazilija, ki je bila na seznamu udeležencev navedena kot "opazovalka", prav tako ni podpisala sporočila.

Mirovna konferenca za Ukrajino | Avtor: Profimedia Profimedia

Na konferenci so govorili tudi o jedrskih vprašanjih. "Ukrajinske jedrske elektrarne in ostala jedrska infrastruktura, vključno z jedrsko elektrarno v Zaporožju, morajo delovati varno in pod popolnim nadzorom Ukrajine," piše v sklepni izjavi. Države so sicer izrazile zaskrbljenost, da bi lahko vojna prerasla v spopad z jedrskim orožjem.

Glede vprašanj, povezanih s trgovino s hrano in kmetijskimi proizvodi, pa je v izjavi zapisano, da varnost preskrbe s hrano ne sme biti na noben način uporabljena kot orožje. "Ukrajinske kmetijske proizvode je treba varno in prosto zagotavljati zainteresiranim tretjim državam," dodaja.

Mirovna konferenca za Ukrajino | Avtor: Profimedia Profimedia

Putin postavil svoje pogoje

Potem ko so zahodni svetovni voditelji v soboto vnovič soglasno izrazili podporo Ukrajini, je ukrajinski predsednik Zelenski izrazil upanje, da bo pridobil mednarodno soglasje glede predloga za končanje vojne, ki bi ga lahko na koncu posredoval Moskvi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer v petek predstavil pogoje Moskve za začetek mirovnih pogajanj. Zahteva umik ukrajinskih vojakov z območij znotraj Ukrajine, ki jih je zasedla Rusija, in trajno odpoved članstvu Ukrajine v zvezi Nato.

Zelenski in ostali zahodni voditelji Putinov predlog zavračajo. Na mirovni konferenci je Zelenski dejal, da se lahko mirovna pogajanja začnejo, ko bodo imela podporo mednarodne skupnosti. Rusija na vrh ni bila povabljena, je pa švicarska vlada kot gostiteljica vrha sporočila, da bo cilj srečanja "skupaj opredeliti časovni načrt", kako Moskvo in Kijev vključiti v bodoči mirovni proces.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 35
  • Avatar Antikrist6
    Antikrist6 20:14 17.junij 2024.

    Zelenski ni več predsednik Ukrajine in nima pooblastil za pogajanja!

  • munja 08:45 17.junij 2024.

    Glavno je, da se vozarijo po svetu, onesnažujejo okolje, pobašejo denar, koristi od njih pa itak ni nobene.

  • Enzgg4 08:06 17.junij 2024.

    Noro. Voditelji 93 držav so prisli v CH gledat na uro in pobasat dnevnice in potne stroške, da bi na koncu globokoumno ugotovili, da morata UA in RU sesti za pogajalsko mizo. Ob tem, da ključnega akterja, ki je itak ...prikaži več že povedal, kaj so njegovi pogoji za končanje vojne, sploh niso povabili na srečanje!!! Velika vecina teh voditeljev je v CH priletela z avioni. Letalo ustvari v eni uri 1/4 t co2/potnika. Vsak si lahko sam računa, kaj je bil edini efekt "mirovne" konference. Že samo Musar je...