Svet
555 ogledov

Kamala Harris v tednu dni do rekorda, Trump takoj v napad

Kamala Harris Epa Kamala Harris.
Predsedniška volilna tekma v Združenih državah Amerike se zaostruje.

Volilna kampanja podpredsednice ZDA Kamale Harris je danes sporočila, da je v tednu, odkar je Harris vstopila v volilno tekmo kot najverjetnejša predsedniška kandidatka demokratov, zbrala 200 milijonov dolarjev (183 milijonov evrov). Dve tretjini prispevkov naj bi prišlo od tistih, ki so donirali prvič, so pojasnili v njeni ekipi.

Kampanja Kamale Harris je znesek označila za rekorden in poudarila, da je to "še dodaten dokaz izjemne podpore" med demokrati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"V tednu, odkar smo začeli, je Kamala Harris zbrala 200 milijonov dolarjev. 66 odstotkov tega je od novih donatorjev. Prijavili smo 170.000 novih prostovoljcev," je na družbenem omrežju X objavil namestnik vodje kampanje Rob Flaherty.

Ameriški predsednik Joe Biden je prejšnjo nedeljo sporočil, da se ne bo potegoval za drugi predsedniški mandat, in izrekel podporo 59-letni Harris, ki je v naslednjih dneh dobila ne le podporo večine uglednih demokratov, ampak tudi že večine delegatov za uradno potrditev predsedniškega kandidata demokratske stranke na konvenciji avgusta v Chicagu.

Trump takoj napadel

Donald Trump | Avtor: Epa Epa

Harris je tudi na polno zagnala svojo kampanjo in podrla rekorde v zbiranju denarja za kampanjo. Republikanski tekmec Donald Trump, ki skuša na različne načine politično napasti Harris, jo je ta konec tedna označil za "noro liberalko" in "propadlo podpredsednico".

"Predsedovanje Kamale Harris pomeni še štiri leta ekstremizma, šibkosti, neuspeha, kaosa in verjetno tretje svetovne vojne," je dejal na sobotnem predvolilnem shodu v Minnesoti.

Različne ankete, izvedene v preteklem tednu, kažejo, da sta Harris in Trump skoraj izenačena, kar kaže, da je pričakovati tesen boj v zadnjih sto dneh do predsedniških volitev 5. novembra, je poročala tiskovna agencija Reuters.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Enzgg4 23:13 28.julij 2024.

    Kljub temu, da ima polna usta pravičnosti in je bojkotirala govor židovskega vojnega zločinca v Kongresu, ga je kasneje stran od žarometov sprejela in se z njim pomenkovala. Jasno, židovski denar ji ne smrdi in ji bo še kako prišel ...prikaži več prav za volitve. To kaže na to, kdo v resnici vlada Murici. Glede na to, kako so zločincu ploskali v Kongresu, najbolje, da kar njega postavijo za precednika.

  • Jernej65 23:01 28.julij 2024.

    Ko Kamalo podpre še Taylor Swift, se lahko Tramp še samo v hlače poserje in spoka, ker babe ga bodo nažgale, da si bo zapomnil do smrti.

  • dare326 22:51 28.julij 2024.

    Kamala je nekaj takega kot Musarca, blazno ambiciozna, rine kot buldožer, čeprav nima treh čistih. Ameri poročajo, da naj bi v Friscu postala tožilka preko noči, se pravi, na hrbtu.