Svet
34 ogledov

Krvavi dan za enoto, ki je ubila Osamo

Helikopter chinook EPA
Na vzhodu Afganistana je domnevno zaradi napada talibanov strmoglavil Natov vojaški helikopter. Po prvih podatkih naj bi pri tem umrlo 31 ameriških in sedem afganistanskih komandosov. Med njimi je bilo veliko članov enote, ki je pomagala ubiti Osamo bin Ladna.

Gre za najhujšo izgubo koalicijskih sil doslej sploh v desetletni vojni v Afganistanu. Izguba pomeni za ameriško vojsko še toliko večji udarec, saj so bili Američani na krovu pripadniki visokoizurjene skupine specialcev SEAL, oz. tjulnjov, kot jih tudi imenujejo.

Po nekaterih podatkih je bilo na krovu transportnega helikopterja CH-47 chinook poleg posadke 22 pripadnikov SEAL-a, trije člani letalskih sil, sedem afganistanskih komandosov, pes z vodnikom in prevajalec.

Med žrtvami ni Osaminih rabljev

Agencija AP pa se je dokopala do podatka, da je med žrtvami znotraj enote SEAL velika večina pripadala tajni vrhunski podenoti DEVGRU oz. neformalno Team Six, ki je sodelovala v drznem napadu na vilo v pakistanskem Abbottabadu, v kateri je živel dolgoletni voditelj teroristične mreže Al Kaide Osama bin Laden. Vseeno pa po doslej znanih podatkih in zagotovilih ameriške vojske nihče od umrlih pripadnikov ni sodeloval v prijetju in uboju bin Ladna na začetku maja letos. Javnih podatkov o enoti praktično ni, tako niti ni znano, koliko pripadnikov jo sestavlja.

Odgovornost za napad na helikoper na vzhodu Afganistana so prevzeli talibani, ki trdijo, da so na helikopter z dvema rotorjema izstrelili vodeno raketo. Nato teh trditev še ni potrdil, potrdil pa je, da je bilo v času padca helikopterja na območju prisotna "sovražna aktivnost".

Pripadniki enote Seal med urjenjem. | Avtor: Reuters Reuters
Kot poročajo viri, se je helikopter s specialci vračal z nočne naloge v provinci Wardak, ko so napadli neko hišo, polno upornikov. Pri tem je bilo ubitih več Afganistancev.

Obama: "Spominjajte se jih"

Ameriški predsednik Barack Obama je smrt specialcev pospremil s sožaljem njihovim družinam in pozivom javnosti, da naj spominja žrtev.

Doslej je bil najbolj črn dan za koalicijske sile v Afganistanu 28. junij 2005, ko je bilo v sestrelitvi helikopterja ubitih 16 pripadnikov SEAL-a in posebnih enot, ko so reševali četverico specialcev, ki se je znašla v talibanskem obroču.

Komentarjev 7
  • privat 19:50 04.oktober 2011.

    in zakaj so naši tam??? Da delajo mir??Širijo demokracijo?? Širijo dobre ideje?? Koliko vrtcev so zgradili,koliko mošej?'...Vse je to vredu dokler se ne zapnejo za pravega dedca...

  • principiumnovum 18:51 07.avgust 2011.

    Grozno je, kakšna privoščljivost veje iz vas fixofafarjev in fujdevejevcev. Se vidi, da ste diplomirali na dveh najbolj levih faxih v evropi. Našim fantom v Afganistanu želim veliko uspeha pri tem kar počnejo in da bi se kmalu varno vrnili ...prikaži več domov. Ponosna sem na vas.

  • Žurnalček 14:17 07.avgust 2011.

    Mi na teh prostorih rečemo : IMA BOGA !!!Drug TITO je dobil doktorat na temo " Splošni ljudski upor " kjer je lepo rekel, da tisti ki brani svoje , ne more izgubiti vojne. Zdaj se pa jaz vprašam, ...prikaži več a naši desetodnevni generali ne znajo to rastolmačiti Amerom, tako jasno , da bodo gluponje to razumeli. Sam ne vem kaj naši delajo zraven v Aganistanu. Po vojni doktrini SFRJ , ki je dobro poznajo, se sprenevedajo in delajo blesave za 5000€ na mesec. Samo zakaj delajo blesave ostale državljane in zakaj?