Svet
4396 ogledov

Ruska vohuna iz Ljubljane bo Putin takole nagradil

Izmenjava zapornikov ZDA-Rusija
1/5
Profimedia
Veselje na obeh straneh.

Predsednik ZDA Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris sta danes ob povratku v ZDA pozdravila tri ameriške državljane, ki so bili v četrtek izpuščeni v okviru izmenjave zapornikov med Zahodom in Rusijo, poročajo tuje tiskovne agencije. Oba sta izrazila zadovoljstvo ob njihovi vrnitvi in poudarila pomen diplomacije.

Ameriškega novinarja Evana Gershkovicha, rusko-ameriško novinarko Alsu Kurmaševo ter nekdanjega ameriškega marinca Paula Whelana so ob izkrcanju v vojaškem oporišču Andrews blizu Washingtona pričakali družinski člani in prijatelji, pa tudi predsednik Biden in podpredsednica Harris, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Biden se je zahvalil ameriškim zaveznikom, ki so po njegovih besedah sprejeli "zelo težko odločitev" za izpustitev zapornikov, navaja britanski BBC. V izmenjavi je poleg Nemčije, Poljske in Norveške sodelovala tudi Slovenija, ki je izročila dva ruska vohuna.

Moč diplomacije

Ameriški predsednik je izpostavil tudi pomen tega dne za družine, ki so bile ločene od svojih bližnjih, Harrisova pa je v svojem nagovoru namenila pozornost Bidnu in dejala, da je izpustitev zapornikov prikazuje, kako pomembno je imeti "predsednika, ki razume moč diplomacije".

Tudi Biden je že v četrtek izmenjavo zapornikov med Zahodom in Rusijo označil za "dosežek diplomacije". Ob tem je bil kritičen do navideznih sojenj v Rusiji, v katerih so bili obsojeni izpuščeni zaporniki.

Izmenjava zapornikov ZDA-Rusija | Avtor: Profimedia Profimedia

V okviru ene največjih izmenjav zapornikov po koncu hladne vojne je bilo v Ankari v četrtek izmenjanih 26 ljudi - deset Rusov, vključno z dvema mladoletnikoma, je bilo predanih v zameno za 16 zapornikov iz Zahoda, je pred tem sporočila Turčija. V izmenjavi je sodelovala tudi Slovenija, ki je izročila dva ruska vohuna.

V Ankaro so zaporniki prileteli iz ZDA, Nemčije, Poljske, Slovenije, Norveške, Belorusije in Rusije. Trinajst oseb, ki jih je osvobodila Rusija, je že odšlo v Nemčijo, trije pa v ZDA.

Vesel tudi Putin

Tudi ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj na moskovskem letališču Vnukovo pozdravil osem ruskih državljanov, izpuščenih v okviru velike izmenjave zapornikov med Moskvo in Zahodom. Pri tem se jim je zahvalil za njihovo zvestobo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Rad bi se vam zahvalil za zvestobo prisegi, dolžnosti in domovini, ki ni pozabila na vas," je dejal, je razvidno iz televizijskih posnetkov, ki jih je objavil Kremelj.

Izmenjava zapornikov ZDA-Rusija | Avtor: Profimedia Profimedia
V odboru za sprejem so bili tudi vodja ruske varnostne službe FSB Aleksander Bortnikov, vodja ruske zunanje obveščevalne službe Sergej Nariškin ter obrambni minister Andrej Belousov. "Doma ste, doma ste," je Putin pozdravil izpuščene zapornike in napovedal, da bodo predlagani za državna odlikovanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V okviru ene največjih izmenjav zapornikov po koncu hladne vojne je bilo v Ankari danes skupno izmenjanih 24 zapornikov - osem Rusov in 16 zapornikov iz Zahoda. V izmenjavi je sodelovala tudi Slovenija, ki je izročila dva ruska vohuna.

V Rusijo so se vrnili pripadnik FSB Vadim Krasikov, Vadim Konoščenok, ki bi lahko bil povezan z FSB, domnevna člana ruske obveščevalne službe GRU Mihail Mikušin in Pavel Rubcov, hekerja Roman Seleznev in Vladislav Kljušin ter vohuna Artjoma in Anna Dulceva, ki sta bila obsojena v Sloveniji, poroča AFP.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Soljatar 11:03 02.avgust 2024.

    na izbiro bosta dobila ruski čaj ali okno...

  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 10:28 02.avgust 2024.

    Američane bi morali obesiti na sredi Moskve na Rdečem trgu!

  • Jernej65 10:05 02.avgust 2024.

    Morilski Putler je danes rešil par Rusov, ne pove pa, da jih je samo danes v smrt poslal ali pa pohabil kakih 1000 ali tudi več na ukrajinski fronti za osvajanje požgane zemlje.