Svet
3303 ogledov

Šef Nata jasen, to meni o ukrajinski ofenzivi v Kursku

Kursk Rusija boj Profimedia Uničeno bojno vozilo blizu ukrajinsko-ruske meje.
Stoltenberg podprl ukrajinsko ofenzivo v Kursku.

Ukrajina je bila znotraj svojih pristojnosti, ko je zagnala ofenzivo na rusko obmejno regijo Kursk, saj je šlo za samoobrambo, je dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg v intervjuju za nemški tednik Welt am Sonntag. Prepričan je, da so ruski vojaki, tanki in oporišča v Kursku legitimne tarče v okviru mednarodnega prava.

"Ukrajina ima pravico, da se brani. V skladu z mednarodnim pravom se ta pravica ne konča na meji," je dejal Stoltenberg v intervjuju, objavljenem v soboto. "Ruski vojaki, tanki in baze tam (v Kursku) so legitimni cilji po mednarodnem pravu," je dodal.

Ofenziva je glede na navedbe Stoltenberga presenetila tudi zaveznike Kijeva, saj Ukrajina svojih načrtov ni vnaprej predstavila Natu. Zagotovil je, da zavezništvo ni igralo nobene vloge, povzema intervju francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinske sile so v začetku avgusta vdrle na območje regije Kursk, pri čemer so presenetile Moskvo. Od takrat so prevzele nadzor nad več kot 1200 kvadratnimi kilometri ozemlja. Po zagotovilih Kijeva ukrajinske sile ohranjajo prisotnost na ruskem ozemlju od vdora v obmejno regijo.

Ofenziva v Kursku pa je le malo spremenila razmere na fronti na vzhodu Ukrajine, kjer Rusija napreduje in je v petek med drugim prevzela nadzor še nad tremi vasmi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
  • Avatar Ddddd
    Ddddd 13:55 31.avgust 2024.

    JA MS BEBO UA JE NAPADLA RU TO JE JASNO VSAKMU K MA 3 PIKE V GLAVI TI JIH NIMAŠ

  • Avatar Ddddd
    Ddddd 13:54 31.avgust 2024.

    MS IN NEJKO DEBILKO65 VZEMTA PUŠKO PA VOZITA V UA NACISSRBOFILA BEBASTA RUSSIJA ZMAGUJE NA VSEH FRONTAH ŠE MAL PA PRIDEJO NA VAJINA VRATA PAZTA SE POL RUSSI NE MARAJO BUZIJEV VAJU BOJO TKO POJEBAL DA BOSTA MELA ANUSE K PAVIJANA 🤣🤣🤣🤣

  • bobubob 13:48 31.avgust 2024.

    Je to sploh novica? So mar vsi cenzorji še na dopustu, pa si brez njih ne upate 'vzeti v delo' kaj resnejšega, aktualnega? Ja, vidim da je res težko najti vsebino, ki jo je mogoče objaviti brez odgovornega cenzorja - ...prikaži več brez strahu, da bi kršili kak tabu ! Zato pa imamo v tem času toliko ponavljanj vsebin izpred mesecev,..ki so jih jedrni skrbniki novoreka že nekoč odobrili.....in to, da je Rusija agresor, NATO pa skrbnik vesoljnega miru, je bilo že kar nekajkrat poštempljano od vrhovnega ovčarja!