Svet
12021 ogledov

Pogled od blizu: tako Ukrajinci v zraku klatijo ruske drone

helikopter Mi-8 Profimedia Ukrajinski helikopter Mi-8.
Vojna v Ukrajini traja že 915 dni. Rusija je okrepila zračne napade v vseh ukrajinskih regijah.

Rusija dan po enih od najhujših zračnih napadov nad Ukrajino doslej danes izvedla novo obstreljevanje ukrajinskih mest. 

Ukrajinske oblasti so zgodaj davi izdale opozorila pred zračnimi napadi, ko so zaznale vzletanje ruskih letal z letališč na zahodu Rusije. Skoraj celotna država je bila po navedbah Kijev pod grožnjo napadov z balističnimi raketami. Obenem so z več območij po pisanju tujih tiskovnih agencij poročali o napadih z droni.

V zadnjem nizu obstreljevanja so po navedbah lokalnih oblasti ponoči umrli trije ljudje. V mestu Krivi Rog v osrednjem delu Ukrajine je izstrelek zadel civilno poslopje, umrla sta dva človeka, več jih pogrešajo. V mestu Zaporožje pa je bil ubit moški, še ena ženska pa ranjena.

O eksplozijah poročajo tudi iz regij Kijeva, Sumija, Hmelnickega in Mikolajiva. Pristojni so zaznali izstrelitev več hipersoničnih balističnih raket kinžal, ki jih zračna obramba težko zazna, poroča britanski BBC.

Rusija je že v ponedeljek izvedla obsežne napade zlasti na energetsko infrastrukturo države, v katerih so umrli najmanj štirje ljudje, oblasti so bile primorane uvesti omejitev oskrbe z električno energijo. Po besedah predsednika Volodimirja Zelenskega je Moskva v enem najhujših napadov doslej uporabila najmanj 127 raket in 109 dronov.

Izsledili mučenika

Kako se Ukrajinci spopadajo z napadi dronov prikazujeta spodnja posnetka. Ukrajinski helikopter Mi-8 je bil namreč poslan nad enega od dronov shahed, ki je letel proti svojemu cilju. Posadka helikopterja se mu je približala in dron iranske izdelave z neba sklatila z mitraljezom. Padel je na neobljudeno območje.

Droni shahed (v slovenskem prevodu "mučenik") so iranske izdelave. Islamska republika jih množično dobavlja Rusiji, ki z njimi cilja ukrajinsko energetsko infrastrukturo in vojaške cilje.

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 11
  • Anja1956 14:45 27.avgust 2024.

    Ukrajine leta 2025 ne bo več !

  • the-one 14:26 27.avgust 2024.

    Ukrajinci napihujejo stvari saj vedo da jim ze izteka cas, ko bodo morali ves dolg vrtniti, oziroma predati drzavo. Tudi ce se konca vojna pa ce Ukrajina zmaga, je izgubila svojo identiteto. Rusija ze pocasi prevzema Kijev, tu pa porocajo ...prikaži več o nekih vaseh kjer ni ruske vojske, ko mirno vkorakajo in obesijo zastavo ter unicujejo ruske spomenike.. Ukrajinci so vedno bili najvecja gamad in fasisticni izmecek. Brezveze se denar porablja..

  • Jernej65 13:29 27.avgust 2024.

    Putin je izgubil še tisto malo pameti, ki je itak nikoli ni imel. Po vsej Ukrajini strelja vse povprek in hoče pokazati svojo moč. Sploh mu ni več pomembno koliko Rusov in Ukrajincev bo umrlo zaradi te njegove norosti. Proti ...prikaži več takšnemu blaznežu se je res težko boriti. Njegova strategije je, da bo Ukrajincev prej zmanjkalo kot Rusov. V tem ima seveda prav. Takšen način boja premore samo ruska miselnost z poblaznelim Putinom na čelu, ki bi naj zaščitil, koga že?

Sorodne novice