Svet
6127 ogledov

Ameriško letalo se je "nevarno približalo" ruskemu, skoraj prišlo do trčenja

F/A-18 Hornet Profimedia Letalo F/A-18 Hornet.
Visoki predstavnik ruskih oboroženih sil je razkril dogodek, ki bi lahko zelo zapletel mednarodne odnose.

Oborožene sile Rusije niso dejavne le na ukrajinskem bojišču, ampak so, tako kot ameriške, prisotne v Siriji. Tam se je nedavno zgodil incident, ki bi lahko destabiliziral ravnotežje v regiji in svetu.

Letalo zahodne koalicije, ki jo vodijo ZDA, je namreč skoraj trčilo v rusko letalo. Po besedah ruskih predstavnikov do nesreče ni prišlo zaradi spretnosti ruskega pilota.

"Bombnik F/A-18 se je nevarno približal letalu An-30 v službi ruskih zračnih sil nad Sirijo," je za Tass dejal Oleg Ignasjuk, namestnik vodje ruskega urada za pomiritev sprtih strani v Siriji, kakor Rusi pravijo njihovi vojaški oblasti na tem območju.

"Incident se je zgodil na višini okoli 6.700 metrov v provinci Homs. Ruski pilot je pokazal visoko stopnjo profesionalnosti in je pravočasno izvedel manevre, s katerimi se je izognil trčenju," je še dejal Ignasjuk.

Zelenski razkril pravi cilj

Volodimir Zelenski | Avtor: Profimedia Profimedia

Ukrajina želi v ruski regiji Kursk vzpostaviti tamponsko območje, je v nedeljo glede ukrajinskega vdora na rusko ozemlje dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinske sile so na rusko ozemlje nepričakovano vdrle pred nekaj manj kot dvema tednoma. Po zadnjih navedbah Kijeva Ukrajina nadzoruje več kot 80 krajev in 1500 kvadratnih kilometrov ozemlja v regiji Kursk. V nedeljo je Kijev poročal o uničenju že drugega mostu v regiji, s čimer želijo okrniti dobavne poti ruske vojske.

Glede na navedbe ruskih vojaških blogerjev so Rusiji zaradi uničenja mostov ostale omejene možnosti za prečkanje reke Sejm, Moskva pa navaja, da so zaradi tega motene evakuacije prebivalcev z območja. Oblasti so v nedeljo zatrdile, da poskušajo ukrajinsko vojsko pri več naseljih potisniti nazaj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je v nedeljo v večernem nagovoru pohvalil ukrajinske vojake in prvič navedel tudi konkreten cilj njihovega vdora v Rusijo. "Ustvariti tamponsko območje na ozemlju agresorja," je dejal. Obenem je ponovil poziv zahodnim zaveznicam k hitrejši dobavi orožja in streliva.

Rusija namreč na vzhodu Ukrajine stopnjuje pritisk na ukrajinsko vojsko, kjer so njene sile po navedbah obrambnega ministrstva zasedle še eno vas regiji Doneck. Gre za naselje Sviridonivka, 15 kilometrov od mesta Pokrovsk, ki leži na ključni poti za oskrbo ukrajinskih enot in mest na vzhodni fronti ter je že dolgo tarča ruske vojske.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 21
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 11:20 19.avgust 2024.

    Karkoli se dogaja v tej vojni, tu mnogi pozabljajo ali pa ne vedo, zakaj je do vojne prišlo. Prišlo je do vojne samo zaradi geostrateških interesov ZDA. ZDA so že pod Carterjevo vlado delale načrte kako razkosati, uničiti Rusijo. Vsi ...prikaži več malo bolj razgledani poznajo načrte, ki jih je napravil tedanji svetovalec Carterja, kako razkosti, uničiti Rusijo. Vsi pozabvljajo kaj so ZDA obljubile (tudi pismeno) ob razpadu SZ. Baker tedanji minister ZDA je rekel: Nato se ne bo širil za eno ped na Vzhod!!!

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 11:19 19.avgust 2024.

    ZALA Lancet jim je v Kurski regiji potolkel že 40% oklopnih vozil, Apti Alaudinov se igra video igrice z njimi. Kaj sledi je verjetno poznavalcem jasno, ostali upajte, da bodo NATO operaterji boljši, saj oni vodijo usodno igro že od ...prikaži več začetka. Bomo videli, kdo bo uspešnejši že v tem tednu!!!

  • tlacan 10:54 19.avgust 2024.

    To je poskušal odkar mu je ZDA pomagala do oblasti. očitno je to cena za uslugo in verjetno še kaj. S provokacijami pa je ustvaril pogoje, da mu lahko neovirano pošiljajo orožje in vojsko. Američani so Japonce ustavili z . ...prikaži več . . in ni nihče bil na zatožni klopi zaradi tega. Bomo videli kako se bo tu končalo.

Sorodne novice