Svet
3481 ogledov

Rusi bežijo: "Prišli so nacisti, Poljaki ... in še več Poljakov!"

evakuacija Belgorod Profimedia Prebivalka Kurska si ogleduje posledice ukrajinskega raketnega napada.
Po navedbah ruskih civilistov velik del sil, ki so pred dnevi vdrle čez ukrajinsko-rusko mejo, sestavljajo poljski plačanci.

Oblasti v ruski regiji Belgorod ob meji z Ukrajino so danes odredile nove evakuacije, potem ko so v torek na rusko ozemlje nepričakovano vdrle ukrajinske sile. 

Kot je sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov, so ukrajinske sile aktivne na območju pri kraju Krasnaja Jaruga, zato so začeli tamkajšnje prebivalce preseljevati.

"Sovražnik je aktiven na meji Krasnojaružskega okrožja," je na Telegramu sporočil Gladkov in dodal, da so spričo tega začeli prebivalce okrožja, ki leži slabih 30 kilometrov od ukrajinske meje in okoli 80 kilometrov od mesta Belgorod, evakuirati.

Moskva je Kijevu obljubila maščevanje za čezmejne napade. Cilj teh naj bi razvleči položaje ruske vojske, ji povzročiti čim večje izgube in destabilizirati Rusijo kot tako, je za francosko tiskovno agencijo AFP pod pogojem anonimnosti povedal ukrajinski varnostni uradnik.

Moskva le priznala ukrajinski prodor

Medtem je obrambno ministrstvo v Moskvi sporočilo, da so ruski sistemi zračne obrambe ponoči sestrelili 18 ukrajinskih brezpilotnih letalnikov, od tega pet nad regijo Belgorod, dva nad regijo Voronež in 11 nad regijo Kursk. V slednji naj bi ruska vojska sicer v nedeljo zaustavila napredovanje ukrajinske sil.

Ruske sile (na spodnji fotografiji med transportom) so "preprečile poskuse sovražnikovih mobilnih skupin z oklepnimi vozili, da bi se prebile globoko na rusko ozemlje", vključno v bližini vasi Tolpino, Juravli in Obči Kolodez, ki se nahajajo približno 30 kilometrov zračne črte od meje z Ukrajino, je v izjavi navedlo ministrstvo.

Kursk ruske sile transport | Avtor: Epa Epa

Ruska vojska naj bi s tem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP posredno priznala, da so ukrajinske enote prodrle globlje na njeno ozemlje.

Ruska vojska je sporočila tudi, da je bilo napredovanje ukrajinskih enot v zadnjih 24 urah ustavljeno z letali, droni in topništvom ter napotitvijo rezervnih enot, razporejenih v ukrajinski regiji Harkov.

"Poljaki, Poljaki, Poljaki ..."

evakuacija Belgorod | Avtor: Profimedia Profimedia

V regiji Kursk, kjer so bile že pred dnevi odrejene evakuacije, je nastal zanimiv posnetek. Na njem državljanke Rusije, ki so morale zapustiti svoje domove, trdijo, da je na njihovo ozemlje prišlo veliko poljskih plačancev.

"Nacisti so prišli, in poljski plačanci. Poljaki, Poljaki, in še več Poljakov. Naši fantje, ki so se borili z njimi, so rekli, da vsi govorijo poljsko. Sploh ne znajo ukrajinsko," je dejala ena od Rusinj.

V njenem kontekstu so "nacisti" pripadniki ukrajinskih oboroženih sil. Ruski predsednik Vladimir Putin že vse od začetka vojne, ki traja že dve leti in pol, Ukrajince označuje za fašiste in naciste.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • jakec42 13:06 12.avgust 2024.

    Slavauk Rusi so dolgo upozarjali naj uredijo razmere za Ruse živeče v Donecku in Lugansku,vendar so jih Ukrajinci šikanirali in preganjali,naj bi jim naredili samoupravo,pa vojne ne bi bilo!

  • Avatar Leon
    Leon 12:36 12.avgust 2024.

    Fašizem je svetovno zlo vendar si EU zatiska oči ! Fašizem in nacizem na Poljskem ,Ukrajini ,Slovaški ,Češki ....zlo ,ki nas ogroža . Kdaj bomo Slovenci na vrsti ? Ali smo že vendar tega ne prepoznamo ?

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 12:27 12.avgust 2024.

    In še nekaj samo po sebi veliko pove...Rusi bodo vse civiliste iz nevarnih območij preselili na varno, medtem, ko se ukrovojska na svoji strani skriva med in za civilisti, kar se mimogrede šteje za vojni zločin..

Sorodne novice