Svet
5630 ogledov

Rusija obtožila Zahod za vdor Ukrajincev: "Smo na robu tretje svetovne vojne!"

Kursk Rusija boj Profimedia Uničeno bojno vozilo blizu ukrajinsko-ruske meje.
Ofenziva ukrajinske vojske na področje ruskega Kurska je povzročila nemir v Moskvi.

Potem, ko je Ukrajina 6. avgusta začela nepričakovano ofenzivo na rusko ozemlje južno od Kurska, ruski vojski še ni uspelo pregnati sovražnikov. Slednji so, kot je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, zavzeli rusko mesto Sudža in več kot 1200 kvadratnih kilometrov ozemlja.

Rusija je zaradi ukrajinske ofenzive z območja okrog Harkiva začela premeščati enote na problematičen kurski okoliš, poroča Telegraph, ki se sklicuje na ameriške obveščevalce.

"Precej očitno je, da Putin preusmerja določena sredstva in enote proti Kursku. A to ne pomeni, da je Rusija opustila napadalne operacije na severovzhodu Ukrajine, tam so še vedno aktivni spopadi," je dejal predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost John Kirby.

Obtožbe na račun Zahoda

Kursk Rusija boj | Avtor: Profimedia Profimedia

V Moskvi so razburjeni zaradi nezmožnosti ruskih sil, da branijo svoje ozemlje. Hude obtožbe so ruski politiki usmerili proti Zahodu, ki naj bi izdatno pomagal Ukrajini tudi na območju Kurska.

"Glede na prisotnost zahodne opreme, streliva in projektilov ter neizpodbitne dokaze o prisotnosti državljanov tretjih držav v napadu na rusko ozemlje, bi lahko zaključili, da smo na robu tretje svetovne vojne," je dejal poslanec v ruski Dumi Mihail Šeremet, navaja RIA.

Podobno je zatrdil tudi član kabineta Vladimirja Putina - Nikolaj Patrušev, ki je dejal, da so zahodne države v napadu na Rusijo sodelovale z obveščevalnimi agencijami in tako pomagale streti rusko obrambo.

Globok prodor

Kursk Rusija boj | Avtor: Profimedia Profimedia

V četrtek so ukrajinske sile, točneje 80. zračno-desantna brigada, uspele zasesti utrjeno mejno točko, ki so jo kontrolirali ruski vojaki. Zajeli so več kot 50 ruskih vojakov. 

Poveljnik ukrjainski sil Oleksandr Sirski je sredi tega tedna dejal, da so njegovi vojaki prodrli 35 kilometrov globoko ter zasedli 82 naselij. V Sudži, kamor so že pripotovali tudi ukrajinski novinarji, so vzpostavili začasno vojno oblast, da bi skrbeli za osnovne potrebe prebivalcev na tem območju.

Sudža se sicer nahaja 105 kilometrov jugozahodno od Kurska. Poleg mesta stoji pomemben plinski terminal, preko katerega ruski plin potuje proti zahodu.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 39
  • Avatar MS
    MS 17:44 16.avgust 2024.

    Ko se Putinov najtesnejši zaveznik Lukašenko na zasedanju sveta ministrov za notranje zadeve skupnosti držav oglasi in odkrito spregovori o možnosti razpada Rusije je to zanesljivi znak da Putinu že trda prede!!!

  • 6venera9 16:50 16.avgust 2024.

    Diktatorju je postalo malo vroče

  • nesed68 16:43 16.avgust 2024.

    Rusofili spet na delu med komentarji. Noben razumen človek ne podpira palčka iz Moskve

Sorodne novice