Svet
3531 ogledov

Ukrajinci še vedno rinejo naprej, razjarjeni Rusi silovito odgovorili

Kijev eksplozija Profimedia Eksplozije v Kijevu.
Po ukrajinskem protinapadu so Rusi okrepili obstreljevanje. Alarmi so zazvonili v kar 15-ih različnih pokrajinah.

Ruska vojska je v jutranjih urah izvedla nove obsežne napade z raketami in droni na več ukrajinskih regij, pri čemer so bile ubite najmanj tri osebe, več je bilo ranjenih, so sporočile ukrajinske oblasti. O smrtnih žrtvah poročajo iz Dnipropetrovska, Zaporožja in Lucka. Tarča napadov je bil tudi Kijev, kjer je odjeknilo več eksplozij.

"Sovražnikov teror ni ostal brez posledic. V regiji Dnipropetrovsk je en mrtev," je sporočil guverner te regije Sergej Lisak. Po navedbah župana mesta Luck je bila v napadih ubita ena oseba in poškodovana stanovanjska stavba. O smrtni žrtvi poročajo tudi oblasti v regiji Zaporožje. Še pet oseb pa je bilo po navedbah lokalnih oblasti ranjenih v regiji Poltava.

V Kijevu je medtem v jutranjih urah odjeknilo najmanj sedem eksplozij, poročajo novinarji francoske tiskovne agencije AFP. V več okrožjih pa je prišlo do izpada električne energije. Zračna obramba je sestrelila približno deset ruskih dronov, ki so se približevali prestolnici, je poročala ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

O eksplozijah so poročali tudi v regijah Odesa, Zaporožje in Harkov, tamkajšnje oblasti pa so prebivalce pozvale, naj se zatečejo na varno. V regiji Lvov so bili tarča napadov energetski objekti, zaradi česar prihaja do izpadov elektrike. Tarča napadov so bile tudi regije Žitomir, Hmeljnicki in Ternopil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odesa par eksplozija | Avtor: Profimedia Profimedia

Skupno je sicer Rusija napadla 15 regij po vsej Ukrajini, tarča napadov pa je bila predvsem energetska infrastruktura, je sporočil ukrajinski premier Denis Šmihal. "Na žalost je v številnih regijah nastala škoda," je še dodal.

O napadih z droni poročajo tudi iz Rusije. Po navedbah guvernerja regije Saratov Romana Busargina so ostanki sestreljenih ukrajinskih dronov padli v mestih Saratov in Engels. V Saratovu so bile poškodovane stavbe, več oseb pa je bilo ranjenih, ena od njih huje, je ob sklicevanju na ruske medije poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Premiki v Belorusiji

Ukrajinske sile medtem napredujejo v obmejni ruski regiji Kursk, v katero so nepričakovano vdrle v začetku meseca, je v nedeljo izjavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in dodal, da so prevzele nadzor nad še dvema tamkajšnjima krajema.

Zunanje ministrstvo v Kijevu pa je v nedeljo sporočilo, da je Belorusija ob meji z Ukrajino namestila dodatne vojake, tanke in topništvo. Zabeležilo je tudi prisotnost pripadnikov ruske najemniške skupine Wagner, ki jih je Belorusija sprejela po lanskem neuspelem uporu vodje Wagnerja Jevgenija Prigožina v Rusiji.

"Beloruske uradnike opozarjamo, naj pod pritiskom Moskve ne delajo tragičnih napak za svojo državo, njene oborožene sile pa pozivamo, naj prenehajo z neprijaznimi dejanji in se umaknejo od ukrajinske državne meje na razdaljo, ki je večja od dosega beloruskih sistemov," je še opozorilo ukrajinsko ministrstvo.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je sicer kot razlog za namestitev dodatnih vojakov navedel ogromno število vojakov na ukrajinski strani meje. Zatrdil je, da je Kijev ob meji namestil do 120.000 vojakov, navaja dpa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • Avatar Hribar65
    Hribar65 15:10 26.avgust 2024.

    SLAVA RUSIJI - Z - СЛАВА РОССИИ

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 15:09 26.avgust 2024.

    Najnovejši posnetki naci ukrajinskih enot, ki "rinejo"... https://disk.yandex.com/i/hzKXEBF0UkAIbQ

  • Avatar Andrej42
    Andrej42 15:07 26.avgust 2024.

    Če grem jaz na ulico, udarim Mike Tysona, in potem dobim od njega batine, sem po vsej verjetnosti to pričakoval. Ukrajinci bodo pač dobili malo batin od močnejšega nasprotnika in bodo tudi izgubili. BYE BYE Ukraine.

Sorodne novice