Svet
776 ogledov

Vse večja panika v Rusiji, zapirajo letališča

letališče Kazan Profimedia Letališče v Kazanu so zaprli.
Na severni meji Ukrajinci še vedno napredujejo, na vzhodu imajo pobudo Rusi.

Ukrajinske sile so zasedle dodatno ozemlje v ruski regiji Kursk ob meji z Ukrajino, je v sredo v rednem večernem nagovoru povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Iz ruske obmejne regije Belgorod medtem poročajo o eni smrtni žrtvi in več ranjenih, ukrajinske drone so prestregli tudi drugod nad Rusijo.

Zelenski je v nagovoru dejal še, da so Ukrajinci zajeli več ruskih vojakov, ki bi jih lahko izmenjali za ukrajinske vojne ujetnike. Več podrobnosti glede morebitne izmenjave ni podal, se je pa zahvalil ukrajinskim borcem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinske sile ohranjajo prisotnost na ruskem ozemlju od vdora v obmejno regijo Kursk v začetku avgusta. Zelenski je dejal, da je ukrajinska ofenziva preprečila še večji pritisk ruskih sil na ukrajinske v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine.

Ob tem je sicer priznal, da so razmere v Donecku "zelo težke". Ruske sile tam še vedno napredujejo, zaradi česar so ukrajinske oblasti pred desetimi dnevi odredile evakuacijo mesta Pokrovsk. V strateško pomembnem mestu z železniškim vozliščem sicer še vedno ostaja približno 38.000 ljudi.

Prestregli več dronov

sistem Grad Kursk | Avtor: Profimedia Profimedia

Ukrajinske sile medtem še naprej izvajajo napade z brezpilotnimi letalniki na ruska ozemlja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V vasi Šebekino v ruski obmejni regiji Belgorod je bila po besedah guvernerja Vjačeslava Gladkova danes v ukrajinskih napadih ubita ena oseba, še dve pa ranjeni.

Obrambno ministrstvo v Moskvi je ob tem sporočilo, da je ruska zračna obramba ponoči prestregla več ukrajinskih dronov nad regijami Belgorod, Brjansk, Rostov in Voronež ter nad zasedenim polotokom Krim. 

Ukrajinski brezpilotniki posegajo vse dlje na ruska ozemlja - zaradi nevarnosti napadov z droni so v sredo začasno zaprli letališči v Kazanu in Nižnekamsku, ki ležita več kot tisoč kilometrov vzhodno od Moskve.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Friderik1950 12:15 29.avgust 2024.

    Stratežko je sicer res, da če želiš razbremeniti eno fronto, odpreš drugo, vprašanje pa je, če lahko to tudi vzdržuješ. Rusom že iz zgodovine ni mar za izgube, znajo se bojevati na ravnicah, predvsem pa imajo kot veterani v raketni ...prikaži več tehniki v magacinih na voljo na tisoče mobilnih večcevnih raketometov, še iz druge vojne, s katerimi sedaj ustvarjajo na fronti prebojne tepihe, če k temu prišteješ še jurišne helikopterje, so Ukrajinci v slabem položaju. Lahko, da gre tudi za past.

  • Ender3 11:50 29.avgust 2024.

    Kako morate domači mediji tako orkestrirano zavajati domačo javnost..Vse, kar se odvija na bojnem polju gre v korist Rusiji..Poizkus vdora v Kursk je postal vedno večji fiasko za Ukrajino, ki plačuje velik človeški davek in to najbolj elitnih in izurjenih enot..

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 11:46 29.avgust 2024.

    Tole bo še zelo boleče za ukronacije!!!

Sorodne novice