Svet
5665 ogledov

Šok v Franciji in Belgiji

Emmanuel Macron
1/3
Profimedia
Zaradi rezultata evropskih volitev francoski predsednik Macron razpustil parlament, za 30. junij sklical predčasne volitve.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes razpustil parlament in za 30. junij sklical predčasne volitve. Odločitev je sprejel po veliki zmagi skrajne desnice na evropskih volitvah, ki je močno prehitela njegov Preporod. Kot je dejal, ne gre za dober rezultat za stranke, ki branijo Evropo.

Macron je v večernem nagovoru naznanil skorajšnji podpis sklica novih volitev, ki bodo v prvem krogu potekale 30. junija, v drugem pa 7. julija. Kot je dejal, je šlo za težko odločitev, a meni, da država potrebuje jasno večino.

Za nove volitve, dve leti po zadnjih, se je Macron odločil po napovedih izidov današnjih evropskih volitvah, na katerih naj bi skrajno desni Nacionalni zbor osvojil več kot 30 odstotkov glasov, še enkrat toliko, kot jih je osvojil njegov sredinski in proevropski Preporod z zavezniki.

Emmanuel Macron | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Kot je dejal Macron, gre za izid, ki ni dober za stranke, ki branijo Evropo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po razglasitvi rezultatov volitev pa je odstopil tudi belgijski premier Alexander De Croo.

Alexander De Croo | Avtor: Profimedia Profimedia
dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • Naklonsky 21:45 11.junij 2024.

    In kaj čaka Taubi? Nesposobno bitje nima jajc - odstopi že enkrat!

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 19:54 10.junij 2024.

    Weidlova je mnenja, da Ukrajina v vojni ne more zmagati. Zato je pozvala k dialogu s Putinom. "Pogovoriti se moramo o tamkajšnji situaciji, ki postaja izjemno nevarna za celinsko Evropo. Ukrajina ne more zmagati v tej vojni, zakaj bi torej ...prikaži več podaljševali smrt?" je vprašala. Neprimerno pa se ji zdi tudi, da se demonizira eno stran, drugo pa se zgolj hvali. Bravo, Alice Weidel, poslanka AfD!

  • Kmodri_ 19:19 10.junij 2024.

    Macron ne bo odletel, odletel je parlament!