Slovenija
8715 ogledov

ZZZS-ju mora plačati kar 36.000 evrov, čeprav je delal po ukazu

Slovenska vojska vojašnica Edvarda Peperka
1/3
Profimedia
Vojak je ob nezgodi ostal sam, odgovarjal je disciplinsko ter kazensko in sedaj bo še finančno, opozarjajo v vojaškem sindikatu.

Sindikat vojakov Slovenije (SVS) svoje člane poziva k previdnosti pri delu, "da ne boste dolžni ZZZS plačila visoke škode, ki je nastala ob nezgodi na vojaškem terenu."

Od praktične vaje usposabljanja vožnje z vozili Hummer, Valuk in Svarun so minila tri leta, zdaj pa ZZZS od vojaka voznika Hummerja zahteva plačilo 34.597,02 EUR, pojasnjujejo pri SVS. Vojak, ki ZZZS dolguje visok znesek, je bil sicer disciplinsko in kazensko preganjan zaradi opravljanja svojega dela v skladu z ukazi. Obakrat je bil spoznan za krivega in odgovornega ter kljub nestrinjanju prevzel odgovornost in kazen brez ugovarjanja sprejel, so zapisali.

Slovenska vojska | Avtor: Anže Petkovšek Častna straža Anže Petkovšek
Dodajajo, da je državno odvetništvo plačilo škode zdravljenja poškodovanih v nezgodi s Hummerjem v celoti zavrnilo.
Po posredovanju SVS pri Generalštabu Slovenske vojske s prošnjo za plačilo zahtevane škode v okviru celostne skrbi za pripadnike Slovenske vojske, pa jih je vodstvo Ministrstva za obrambo obvestilo, da Generalštab zahtevanega plačila ne bo poravnal.  

Tisoč evrov plače

"V SVS menimo, da je vojak delal po ukazih in med vožnjo je bil nadpovprečno pozoren in pazljiv, za stanje vozila in objektivne okoliščine, v katerih je prišlo do nezgode pa ni oziroma ne more biti odgovoren vojak. Do nezgode je prišlo v času opravljanja vojaške službe, pri delu, zato menimo, da bi nastalo škodo moral poravnati delodajalec," še navaja SVS, ki opozarja, da vojaka čaka osebni stečaj, saj je njegova plača malenkost višja od tisoč evrov. 

Ob nezgodi ostal sam

Vojak je ob nezgodi ostal sam, odgovarjal je disciplinsko ter kazensko in sedaj bo še finančno, opozarjajo v vojaškem sindikatu. Pojasnjujejo, da ga nihče ni zaščitil, pa čeprav je delal po ukazih, kot je to v enoti bilo običajno. "Pri svojem delu je bil maximalno zbran in vse je naredil pravilno, a na žalost je kljub temu prišlo do nezgode, zaradi katere ima uničeno življenje. Zoper kazni v disciplinskih in kazenskih postopkih ni ugovarjal zgolj zato, ker sam ni imel vzvodov dokazovanja svoje nedolžnosti in predvsem zaradi osebnega miru, na drugi strani pa je država dokazala njegovo odgovornost, zaradi katere mora sedaj plačati 34.597,02 EUR.  Ker toliko denarja nima in ne more plačati zahtevanega, je ZZZS napovedal izvršbo zoper vojaka."

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 4
  • andrej041 22:26 04.julij 2024.

    Ukaz se zavrne Kadar izvršitev pomeni nevarnost za zdravje in življenje soborcev ali uničenje tehnike...in ja, vojak je kriv, ker je delal nekaj, kar bi moral zavrniti

  • Gandolf 06:11 04.julij 2024.

    Verjetno bodo bodoče težko našli vojake da bi vozili..

  • Nelaži 15:59 03.julij 2024.

    po srbsko bi se temu zanikanju državne odgovornosti reklo; "Lud hebe zbunjenog."