Avto
19 ogledov

Sejem zelenih in naprednih vozil

Toyotin koncept 1/x zaenkrat še nima vrat, tudi naprodaj še ni. Žurnal24 main
V Tokiu je vrata odprl jubilejni 40. avtosalon, na katerem bo od blizu in daleč do 11. novembra na ogled 542 vozil.

V nasprotju z megalomanskimi avtosaloni v Detroitu in Frankfurtu je tokijski salon dokaj majhen in tudi serijskih novosti ni ravno veliko, zato pa je toliko več konceptnih vozil. Tudi Japonci se niso izneverili že nekaj časa prisotnemu trendu in so v ospredje razstavnih mest postavili ekološko prijazn(ejš)a vozila.


CR-Z je Hondina študija lahkega hibridnega športnika.

 
Predvsem japonski proizvajalci kar tekmujejo, kdo bo predstavil bolj zeleno in varčnejše vozilo. Toyota je tako pokazala koncept 1/X , ki naj bi porabil za polovico manj goriva od modela prius. Njegova posebnost je možnost priključitve na domače električno omrežje, kjer si čez noč napolni baterije in je zjutraj pripravljen za vožnjo. Podobno idejo je General Motors sicer predstavil z modelom volt že letos v Detroitu. "Plug-in" avtomobil je tudi Subarujev G4e.

Če so omenjeni modeli še uporabljali kombinacijo elektromotorjev, ki se po potrebi polnijo s pomočjo bencinskega motorja, pa Mitsubishi že napoveduje povsem električni štirivratni avtomobil. i-Car, kot so ga poimenovali, naj bi bil za serijsko proizvodnjo nared leta 2010. Toyota je sicer predstavila še vrsto drugih zanimih konceptnih vozil prihodnosti , tudi Mazda pa ni prišla praznih rok, saj je poleg domače predstavitve mazde6 predstavila še vrsto konceptov .


Nissan GT-R je eden najbolj vročih avtomobilov ta hip.

 
GT-R, impreza STi, CR-Z ...
Kot že omenjeno, je pravih serijskih novosti bolj za vzorec, tudi zato, ker evropske tovarne niso ravno množično drle v deželo vzhajajočega sonca. Zelo veliko pozornosti je tako požel dolgo pričakovani Nissanov športnik GT-R, katerega 3,8-litrski šestvaljnik pod pokrovom skriva 353 kW oz. 480 KM. Do stotice dirkač potrebuje 3,5 sekunde, igla merilnika za hitrost pa se ustavi pri številki 310 km/h. Nissan je dve leti po predstavitvi odmevnega koncepta pivo naredil še njegovega naslednika, ki je poln uporabnih tehnoloških novotarij.


Impreza je dobila cestno izvedenko STi WRC.

 
Subaru je v Tokio pripeljal paradnega konjiča, imprezo STi WRX z 220 kW (300 KM). Osrednja zvezda Honde je poleg malega puya konceptni model lahkega športnika CR-Z s hibridnim pogonom, ki voznika ne prikrajša za vozniške užitke kljub zavezanosti k varovanju narave. O audiju A1 je bilo že veliko napisanega, Volkswagen pa je po odmevnemu konceptu malega avtomobila Up! predstavil še njegovo podaljšano različico Space Up! VW ima v mislih tudi tretjo izpeljanko malega mestnega avtomobila, na katerega v prihodnje stavi zelo veliko.

BMW 1 coupe tii obuja stare dirkaške čase.

 
BMW-jevi seriji-1 se je pridružil še koncept dvovratnega športnega coupeja tii, ki ponazarja duh modela 2002 tii iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja.

Mnoge obiskovalce pa bo gotovo več kot nedosegljiva pločevina privoščilo igranje videoigric z navideznimi avtomobilskimi modeli, ki jih je letošnji salon še posebej poln. Nekateri modeli, kot sta impreza STi in nissan GT-R so tako že na voljo za preskušnjo na imaginarnih cestah.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.