Magazin > Bizarno
31 ogledov

Okolju prijazni vetrovi kengurujev

Okolju prijazni kenguruji Žurnal24 main
Avstralski znanstveniki raziskujejo, kako bi pri ovcah in kravah zmanjšali "izpust" toplogrednih plinov.

Avstralski raziskovalci so ugotovili, da prdci kengurujev, za razliko od vetrov krav in ovac, ne onesnažujejo okolja. Ta avstralska živalska ikona ima namreč v želodcu bakterijo, ki preprečuje vsebnost metana v njihovih "izpustih". Strokovnjaki zato raziskujejo, kako bi to bakterijo preselili v želodce krav in ovac, ki s svojim "biološkim orožjem" onesnažujejo naš planet.

Kadar govorimo o izpustu toplogrednih plinov, si vsi predstavljajo oblak dima z ogljikovim dioksidom. Le malo ljudi pa ve, da s svojimi plini okolje onesnažuje tudi živina. "Štirinajst odstotkov vseh izpustov v Avstraliji je izpustov želodčnih plinov krav in ovac. Na Novi Zelandiji je ta odstotek veliko večji, in sicer namreč 50 odstotkov," je razložil raziskovalec Athol Klieve.

Omenjena bakterija pa ima še eno pozitivno lastnost. Poveča namreč učinek prebave, se pravi, da žival poje manj, zaradi česar bi kmetje lahko na leto privarčevali več milijonov dolarjev. Strokovnjaki predvidevajo, da bodo bakterijo uspeli izolirati šele čez tri leta. Kako jo bodo spravili v želodce drugih živali, pa še ni znano. Nekateri so zato predlagali, naj kmetje začnejo namesto krav in ovc rediti kenguruje. Ta ideja je dvignila veliko prahu, čeprav je dvajset odstotkov Avstralcev že priznalo, da so poskusili meso svojega nacionalnega simbola. To naj bi bilo zelo kakovostno. Vsebuje namreč veliko beljakovin in le malo maščob.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.