Kranj
107 ogledov

Dve nagradi za Prešernovo gledališče Kranj

Prešernovo gledališče Kranj 2023/2024 arhiv Prešernovega gledališča Kranj
V nedeljo, 16. junija 2024, se je s podelitvijo festivalskih nagrad sklenil 59. Festival Borštnikovo srečanje, ki je ponovno postregel z nepozabnimi trenutki in vrhunskimi gledališkimi dosežki. Med nagrajenci sta bila tudi Borut Veselko in Bojana Fornazarič iz Prešernovega gledališča Kranj.

Borut Veselko je prejel Borštnikovo nagrado za igro za vlogo Jockla v predstavi "Deževen dan v Gurlitschu". Predstava je nastala v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj, kjer je Veselko s svojo vlogo navdušil občinstvo in kritike. Strokovna žirija, sestavljena iz Gregorja Butale, Darka Lukića, Nikite Milivojevića, Natash Tripney in Barbare Zemljič, je v svoji utemeljitvi zapisala: "Od trenutka, ko Borut Veselko stopi na oder, doseže, da ga ni. Celotno prisotnost v prostoru in času namreč skozi njegovo telo in glas zasede Jockel. Veselkova srhljivo prepričljiva naselitev enigmatičnega tujca uspešno združuje protislovja uvidov preroka s trdo dostojanstvenostjo ter banalnostjo pijanca. Odbliske norosti preseka z intelektualnostjo, toda hkrati tudi prizemljeno, skoraj mistično preprostostjo." Veselko je s svojo interpretacijo Jockla ustvaril lik, ki je globoko resoniral z gledalci in jim ponudil vpogled v kompleksnost človeške duše. Njegovo mojstrstvo v odmerjanju časa in prostora, upočasnjevanju reakcij in centriranju telesa ter glasu je gledalce popolnoma prevzelo.

Borut Veselko v predstavi Deževen dan v Gurlitschu | Avtor: Nada Žgank Nada Žgank

Bojana Fornazarič je prejela nagrado "Nepogrešljivi za življenjsko delo" Društva slovenskih gledaliških režiserk in režiserjev za svoje neprecenljivo delo v gledališču. Kot garderoberka in asistentka kostumografije je skoraj tri desetletja delovala v Prešernovem gledališču Kranj, kjer je s svojo predanostjo in toplino pomembno prispevala k gledališki umetnosti. V utemeljitvi je zapisano: "Bojana Fornazarič je s svojim delom v skoraj treh desetletjih kot garderoberka in asistentka kostumografije v Prešernovem gledališču Kranj, neizbežno zaznamovala regionalni, nacionalni in mednarodni kulturni prostor. S svojimi izkušnjami in toplo energijo je pomembno prispevala k ustvarjalnosti gledališke skupnosti, življenju tistih na odru in tistih, ki sedijo pred njim."

Bojana Fornazarič | Avtor: Maša Pirc Maša Pirc

"Za zasluženi nagradi Borutu Veselku in Bojani Fornazarič iz srca čestitamo! Veselimo se skupaj z njima in iskreno čestitamo tudi vsem drugim prejemnikom nagrad in dobitniku letošnjega Borštnikovega prstana, Branku Šturbeju," so ob tem sporočili iz Prešernovega gledališča Kranj.

Branko Šturbej GLEDALIŠČE Slovenija Borštnikov prstan spet v ljubljansko Dramo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.