Popotnik
32883 ogledov

Domačini na nogah: "Nekateri se na pravila požvižgajo!"

Bohinj parkirišča
1/14
Saša Despot
Obiskanost turističnega bisera je vsako leto večja, zato občina že sprejema določene ukrepe, ki bi omilili pritiske na okolje. Po mnenju domačinov se tega lotevajo prepočasi.

Kot poroča javni zavod Turizem Bohinj, so do konca meseca julija v Bohinju beležili približno enako število gostov kot lani. "Podatki kažejo na rahlo umirjanje turizma, zato smo z dosedanjim potekom turistične sezone generalno gledano zadovoljni," odgovorijo na bohinjski občini, ko jih povprašamo o trenutnem zadovoljstvu na področju turizma na njihovi destinaciji.

Bohinj parkirišča Slovenija Popotnik Norišnica: Rekli so, naj poskusita srečo, nato sta samo parkirišče iskala 1 uro

Dodajo, da se bolj kot s številkami ukvarjajo z izkušnjo gosta, ozaveščanjem, predvsem na področju pohodništva, kjer gorski reševalci ostajajo med najbolj obremenjenimi v Evropi, spoštljivim poseganjem v naravno okolje ter z umiranjem prometa v smeri vzdržnosti, tako za obiskovalce kot za domačine.

Napisano je v nasprotju z izkušnjami obiskovalcev in domačinov, ki so se na nas obrnili po tem, ko smo objavili prispevek na temo parkiranja v Bohinju. Kot smo nedavno pisali, se je na vrhuncu turistične sezone na prosto parkirno mesto v okolici jezera čakalo tudi po eno uro. To je med obiskovalci povzročalo veliko slabe volje, nezadovoljni pa so tudi domačini, ki se z masovnim turizmom ne strinjajo. 

Bohinj parkirišča | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Občina z županom Jožetom Sodjo na čelu se s sklepom o določitvi javnih parkirnih površin in cen parkiranja prizadeva zmanjšati pritisk prometa na jezersko skledo. Ob tem jim določeni očitajo, da se tega niso lotili najbolj spretno. Kljub napovedim o umiranju prometa na destinaciji je v Bohinju vsako leto več obiskovalcev, ki kraj obiščejo z jeklenimi konjički. 

Zaradi zaprtja dveh večjih parkirišč v okolici jezera in tudi visoke parkirnine se je letos dogajalo, da je kolona avtomobilov krožila po mestu in iskala "srečo". Tudi javni prevoz po Bohinju od začetka letošnje poletne sezone ni več brezplačen – po novem je zanj treba odšteti dva evra. Sprejete spremembe so za mnoge tako v nasprotju s prizadevanji občinskih veljakov za spodbujanje javnega prometa.

Bohinjsko jezero S 1. junijem Avto Drastično: vsi, ki nameravate naslednjič z avtom v Bohinj, pomislite znova

Po zaprtju večjih parkirišč v bližini jezera so se začela pojavljati manjša, zasebna parkirišča. Nekatere je med drugim zmotilo, da se je na območju nekdanjega hotela Zlatorog, ki leži ob vodi, odprlo novo parkirišče, kar je ponovno v nasprotju s težnjo občine. 

Bohinj parkirišča | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Sogovorniki za Žurnal24.si pojasnijo, da vzpostavitev parkirišča na območju nekdanjega hotela Zlatorog res ni skladna z vizijo odmika parkirnih mest od jezerske sklede, a da gre v tem primeru za zasebno parkirišče. Vseeno upajo, da se bo kmalu začela gradnja novega hotela. Z ostalimi očitki se na občini ne strinjajo in menijo, da jim je deloma že uspelo uresničiti zastavljene cilje. "Ostalo pa bomo morali izvesti v prihodnji poletni sezoni," dodajo.

Poleg tega določeni domačini izpostavljajo pomanjkljivo obveščenost glede parkiranja na bolj odmaknjenih parkiriščih, ki naj bi bila po njihovih besedah slabše zasedena. Na bohinjski občini pojasnijo, da je bilo veliko aktivnosti za obveščanje obiskovalcev glede prometne ureditve narejenih pred in vmes med sezono. 

Bohinj parkirišča | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Že pred Bohinjsko Bistrico je prometna tabla, ki obiskovalce opozarja o zasedenosti parkirišč ob Bohinjskem jezeru. Dodatno so bili tam nameščeni še panoji, ki usmerjajo na parkirišča, kjer je omogočeno parkiranje in organiziran prevoz do jezera. Prav tako so vsi aktualni podatki o zasedenosti parkirišč in prevozih dostopni na naši spletni strani," nadaljujejo. Poudarijo še, da so v pomoč pri urejanju prometa na terenu preko celega poletja prisotni trije zaposleni delavci Občine Bohinj in dva študenta, ki gostom na terenu  pomagajo z informacijami.

V pripravi strožji ukrepi

Glavno vodilo bohinjske občine pri uvajanju sprememb in sklepov je predvsem ohranjanje neokrnjene podobe jezera in njegove okolice, ki spada v Triglavski narodni park (TNP). Tam veljajo določena pravila in omejitve, ki se jih tako občine kot obiskovalci morajo držati.

Bohinj parkirišča | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Prav s tem namenom so pred nekaj leti sprejeli Strategijo trajnostnega razvoja območja Bohinjskega jezera, v kateri so zastavljena nekatera izhodišča glede upravljanja in razvoja omenjenega območja. Med drugim so prepovedali uporabo večjih kopalnih pripomočkov, kot so flamingi in ostale napihljive blazine, ki naj bi kazile podobo jezera in predstavljale tveganje za prenos tujerodnih vrst. Poleg tega je v bližini jezera od leta 2021 prepovedano glasno predvajanje glasbe ob jezeru in zadrževanje v kopalkah ob cerkvi sv. Janeza.

Stanje na jezeru in v okolici na občini redno spremljajo in stremijo še k boljšemu nadzoru. Trenutno je tako v postopku priprava sprememb in dopolnitev Odloka o plovbnem režimu v občini Bohinj, v sklopu katerega se pripravlja nekaj sprememb, vezanih na plovbo na Bohinjskem jezeru in na Savi Bohinjki. "Trenutno se še izvaja analiza spremljanja stanja, ki je bila v teku to poletje. Računamo, da bomo v jesenskem času pripravili vsa izhodišča za drugo branje odloka in njegovo sprejetje," o še strožjih ukrepih spregovorijo sogovorniki.

Kljub doslednemu nadzoru naj bi se po besedah domačinov še vedno dogajalo, da se določeni posamezniki na pravila požvižgajo. Z nami so delili informacijo, da se nekateri s plovili, ki so namenjena spremljanju treningov veslačev ali kajakašev, izven časa treningov in tekem prevažajo po jezeru in ga tako po nepotrebnem onesnažujejo. 

slovenija 04.07.13, Bohinj, bohinjsko jezero, jezero, Cerkev, Obcina Bohinj, fot Po novem Popotnik Bohinjsko jezero: Prepovedali kopalne pripomočke, glasbo, kolesarjenje

Na občini s primeri zlorab namena plovbe, za kar je sicer potrebno posebno dovoljenje za spremljanje plovil na vesla z njihove strani, niso seznanjeni. Na to temo niso prejeli niti nobene informacije ali pritožbe.

To so najpogostejše kršitve znotraj zavarovanega območja

Z zglednim obiskovanjem in morebitnih kršitvah notraj zavarovanega območja TNP-ja so zelo dobro seznanjeni tudi pri Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP). Pod njihovim okriljem spada tudi del Bohinja, za katerega se trudijo, da bi bilo celotno področje varstva narave zgledno urejeno. 

"Za zasledovanje ciljev varstva narave pa so pomembna tudi prizadevanja v okolici zavarovanega območja. Tako z Občino Bohinj kot s Turizmom Bohinj tesno sodelujemo predvsem pri spodbujanju uporabe trajnostne mobilnosti in usmerjanja obiska ter sonaravnega razvoja območja. Zavedamo se, da je spreminjanje navad obiskovalcev in domačinov dolgotrajen proces in da so dobrobiti vidne šele na dolgi rok," svoja opažanja glede ustrezne prometne urejenosti v Bohinju delijo pri javnem zavodu.

Bohinj parkirišča | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Opažajo, da je sicer obisk narodnega parka v letošnji poletni sezoni zelo velik oziroma podoben kot v zadnjih letih. Med obiskovalci visokogorja po njihovih opažanjih prevladujejo tuji državljani, kar pa se bo v kratkem spremenilo in bodo v slovenskih gorah ponovno večinoma slovenski pohodniki. 

Veseli jih, da so obiskovalci vse bolj ozaveščeni in se zavedajo, v kako občutljivo okolje vstopajo. V večini primerov so seznanjeni s pravili odgovornega obiska zavarovanega območja, se pa najdejo tudi izjeme, ki pravil bodisi ne poznajo bodisi ne upoštevajo. 

Bohinj parkirišča | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"V takšnih primerih obiskovalci po opozorilu običajno prenehajo s spornim početjem. Zgodi pa se tudi, da morajo naravovarstveni nadzorniki Triglavskega narodnega parka kršitelju, ki ne preneha s kršitvijo, izreči globo," izkušnje s terena delijo pri javnem zavodu.

Prav tako ni redkost, da nadzorniki določenih kršitev ne zaznajo pravočasno, saj vsak od njih skrbi za veliko in zelo razgibano območje, ki obsega tako alpske doline kot sredogorje in visokogorje. Pogosto pa kršitelje na sporno početje opozorijo že ozaveščeni obiskovalci, ki dobro poznajo pravila odgovornega obiskovanja narodnega parka.

gozd TNP okolje Popotnik Tega nikar ne počnite v Triglavskem narodnem parku

Že tradicionalno so najpogostejše kršitve v poletnem času kopanje v visokogorskih jezerih in vodotokih, kampiranje v naravi na mestih, ki temu niso namenjena, ter parkiranje in vožnja v naravnem okolju. V letošnjem poletju so naravovarstveni nadzorniki Triglavskega narodnega parka pogosto zaznali tudi kršitve, povezane s parkiranjem v alpskih dolinah, kot so Trenta, dolina Možnice, Koritnice, Vrata, Krma in Kot. 

Ugotavljajo, da se obiskovalci, ki pridejo z bivalnimi vozili, kot so avtodomi ali kombiji, dobro odzovejo na opozorila glede parkiranja in ponočevanja, tako da je na tem področju letošnje poletje manj težav kot v prejšnjih sezonah. "Zagotovo je k temu pripomoglo dobro obveščanje vseh deležnikov, ki opozarjamo na odgovoren obisk zavarovanega območja, ob tem pa tudi sofinanciranje organiziranih javnih prevozov do najbolj priljubljenih ciljev z oddaljenih parkirišč," menijo pri javnem zavodu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • Avatar MS
    MS 13:18 31.avgust 2024.

    Srbi imajo lep pregovor: "Ne možeš se j.... a da ti ne uđe"! Imajo pa Bohinjci možnost da se vrnejo k svojim prvinskim poklicom! Zapuščene pašne planine nad bohinjem kar vabijo!!!

  • Kmodri_ 13:11 31.avgust 2024.

    Naj naselijo cigane! Bo kmalu manj gužve...

  • Avatar Leon
    Leon 10:52 31.avgust 2024.

    Bohinjci želijo prispevke od države..ostalo jih ne zanima

Sorodne novice