Popotnik
27380 ogledov

Nove navade gostov, ki prihajajo v Slovenijo

lifeclass portorož, morje, dopust LifeClass Hotels & Spa, Portorož
Prevroče za dopust? Niste edini …

Gostinci in ponudniki turističnih storitev na Hrvaškem opažajo, da se navade obiskovalcev spreminjajo. Sezona je daljša, gostje pa se izogibajo rezervaciji terminov na vrhuncu sezone zaradi vročine. Ali so takšni trendi opazni tudi pri nas?

"Dejstvo je, da višje temperature vplivajo na turistične tokove. Turisti se bodo verjetno prilagajali z izbiro potovanj v manj vročih mesecih, z umikom v višje ležeče predele, obiskom območij ob vodi, obisku dogodkov v jutranjih in večernih urah," pojasnjujejo na Slovenski turistični organizaciji (STO).

Da vreme vpliva na njihove odločitve glede potovalnih namer, so v letu 2023 prvič navedli tudi Evropejci.

Na STO rešitev vidijo v desezonalizaciji in upravljanju turističnih tokov ter si prizadevajo, da obiskovalcem ponudijo privlačno ponudbo čez vse leto. "Prav tako si prizadevamo, da na trajnosti temelječa, avtentična in pogosto inovativna doživetja ponudimo ne le v destinacijah, ki so najbolj prepoznavne turistične ikone, ampak tudi v manj znanih, a prav tako privlačnih destinacijah," pojasnjujejo.

Še ena odlična sezona

Primerjava podatkov za prvo polletje kaže na preseganje lanskih rezultatov. V prvi polovici leta so po podatkih STO v slovenskem turizmu skupno zabeležili skoraj 2,6 milijona prihodov (za 5 % več kot v istem obdobju lani) in skoraj 6,4 milijona prenočitev turistov (za 2 % več kot v istem obdobju lani).

Domačih turistov je bilo za 2 % manj kot v istem obdobju lani, tujih pa za 4 % več. Tuji turisti so ustvarili skoraj 70 % vseh prenočitev – največ turisti iz Nemčije, sledili so gosti iz Avstrije in Italije.

V obdobju od januarja do junija 2024 so največ prenočitev pri nas med tujimi turisti ustvarili turisti iz Nemčije, Avstrije, Italije, Hrvaške, Srbije, Madžarske, Češke, Poljske, Združenega kraljestva in ZDA. "Beležimo tudi vračanje gostov z oddaljenih trgov," so zadovoljni na STO.

Iz podatkov prihodov in prenočitev za prvih 6 mesecev letošnjega leta izhaja povprečna doba bivanja gostov 2,5 dneva.

Med trgi, ki v prvem polletju letošnjega leta beležijo višje stopnje rasti, so Združeno kraljestvo, Španija, Poljska, Švica, Srbija in Francija.

Ljubljana | Avtor: Profimedia Profimedia
Višji stroški poslovanja ponudnikov

"Žal pa ponudniki prav tako opozarjajo na visok dvig stroškov poslovanja, tako plač zaposlenih, stroškov blaga in storitev ter energije," na drugi strani izpostavlja Fedja Pobegajlo, direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije.

Kar se tiče podaljševanja sezone, pa aktivnosti slovenskega turizma po njegovih besedah potekajo že več kot dve desetletji. Med ključnimi našteje dodatno ponudbo velneških storitev, možnosti izvedbe poslovnih srečanj, razvoj kulinarične ponudbe ter trajnostni razvoj turizma – vse to, pravi Pobegajlo, zagotavlja uspešno rast obsega storitev in prepoznavnosti slovenske turistične ponudbe.

"Bistvena prednost turistične panoge v Sloveniji je razpršenost ponudbe po vsej državi, kar omogoča razvoj različnih produktov v različnih sezonah, namenjenih različnim tipom in nacionalni strukturi gostov. Tako govorimo o štirih makrodestinacijah slovenskega turizma: Alpski Sloveniji, Mediteranski in Kraški Sloveniji, Termalni Panonski Sloveniji ter Ljubljani in Osrednji Sloveniji. Taka razpršenost omogoča tudi večjo prilagodljivost klimatskim razmeram, saj si gostje lahko izberejo destinacijo, ki najbolj odgovarja njihovim potrebam," razloži sogovornik.

Po vrstah občin sicer v prvem polletju izrazito rast beleži Ljubljana, kjer se je število prenočitev povišalo za 12 odstotkov, ugotavljajo na STO. Več je tudi obiska zdraviliških in obmorskih občin, medtem ko gorske in druge mestne občine pri prenočitvah beležijo nekoliko nižje rezultate.

turisti preverili smo Popotnik To si o turistih v Ljubljani mislijo domačini

Najdlje gostje ostanejo na Obali

Poletna sezona do sedaj je v skupini Sava Hotels & Resorts v vseh sedmih letoviščih uspešna, pravijo sogovorniki iz podjetja, beležijo zelo dobro zasedenost, primerljivo z lanskim letom.

Terme 3000 – Moravske Toplice | Avtor: Sava Hotels & Resorts Sava Hotels & Resorts
Največji del gostov v njihovih letoviščih je iz Nemčije, Avstrije, Češke, Nizozemske, Madžarske, Slovaške,  Belgije, Velike Britanije, ZDA,  Poljske, Italije, Francije, Hrvaške, Srbije ter iz Slovenije.

Kako dolgo pa ostanejo v Sloveniji? "Poleti, v mesecu juliju je bila doba bivanja v Sava Hotelih Bled tri noči; na slovenski Obali (v letoviščih St. Bernardin resort Portorož, San Simon resort Izola, Salinera resort Strunjan) pet noči; v termalnem delu (v letoviščih Terme 3000 – Moravske Toplice, Terme Ptuj in Zdravilišče Radenci) pa štiri noči."

Vse večje zanimanje za aktivnosti v naravi

Opažajo pa, da v zadnjih letih goste še bolj kot prej zanimajo številne raznolike aktivnosti v naravi (kolesarjenje, pohodništvo ipd.), preživljanje časa v naravi, skrb za zdravje in dobro počutje, lokalne izkušnje (npr. kulinarika, doživetje lokalnega v nastanitvi, druženje z lokalnim prebivalstvom), skrbi jih za trajnost, obenem pa opažajo vse več rezervacij počitnic na spletu in preko mobilnih naprav.

Letos so se posvetili predvsem izboljšanju celovite izkušnje gosta v nastanitvah, "kar vključuje nadgradnje naših storitev in produktov ter upravljanje s kadri".

Kaj konkretno so spremenili? "Že v prvomajske praznike smo vstopili s prenovljenimi Vilami v Hotelu Vile Park, in sicer smo po prvem delu prenove lani, Vila Galeja, letos nadaljevali prenovo še dveh vil. Leta 2023 smo zaključili s prenovo 66 sob v Vili Galeja in zunanjega bazena, pri čemer so nas navdihovale značilnosti Istre. V 2024 nadaljujemo s prenovo Vile Nimfa in Vile Orada, 122 sob. Prenova vseh vil je nadaljevanje zgodbe prenove Hotela Histriona, ki pripoveduje pristne istrske zgodbe. Sobe Vile Galeja tako pripovedujejo zgodbo sivke, medtem ko bodo sobe v Vili Nimfa prikazovale zgodbo oljk, sobe v Vili Orada pa zgodbo morja in soli," so še pojasnili.

nina.sprohar@styria-media.si

poletje, dopust, relax, počitnice, morje, plaža Slovenija "Dopust rezervirala aprila, potem je agencija podražila. Je to zakonito?"
Komentarjev 4
  • Pierre 13:48 25.avgust 2024.

    Imel sem čast večkrat se pogovarjati z dobrim možem iz Negove.. se vse uresničuje kar mi je povedal!!!!! Morali bi počit nekoga drugega!!!!!

  • bi_ba 13:12 25.avgust 2024.

    Ne boste imeli nič in boste srečni - tako pravi Klaus Schwab (on bo pa imel vse). Lepo gre v to smer.

  • Avatar karjola
    karjola 07:51 25.avgust 2024.

    Živel kapitalizem. Ste okusili krinko demokracije ki vam jo amerika prodaja? Ste že vse prodali tujcem? Niste? Kmalu boste nagi in lačni. Zato je Kramberger umru.

Sorodne novice