Popotnik
8899 ogledov

Impozanten srednjeveški grad, ki vas bo očaral

grad Mokrice
1/3
Profimedia
Nad stoletnimi gozdovi Gorjancev in s pogledom na vinorodne bizeljske griče se ponosno dviga srednjeveški grad, ki vabi na obisk.

Če počitnikujete v Termah Čatež ali pa ste slučajno v tistih koncih, potem si lahko ogledati enega bolj impozantnih gradov na Slovenskem – grad Mokrice. V mirnih časih je slovel po razkošnem življenju svoje gospode, še danes pa slovi po žlahtnem grajskem ambientu. Sednjeveški grad stoji na griču nad desnim bregom reke Save, njegova prva pisna omemba pa sega v leto 1444, čeprav je na njegovem mestu v obdobju Rimskega imperija že stala utrdba, imenovana Romula.

Grad Szigliget čudovit Popotnik Pravljičen grad v naši bližini

Ime je dobil po močvirnatem, t.j. mokrem območju v njegovi okolici. O življenju na gradu obstaja veliko zanimivih zgodb. Ena izmed njih govori o vrani, ki se nahaja tudo v grbu gradu. V časih, ko so na Slovensko vpadali Turki, naj bi se v teh krajih zadrževale velike jate vran. Topot turških konj jih je prestrašil, zato so se razletele, turški vojaki pa so nanje streljali s puščicami. S svojim kričanjem so opozarjale na nevarnost. Legenda pravi, da je ena od vran, ki je bila prebodena s puščico, padla na grajsko dvorišče in zato ji je graščak namenil častno mesto v grbu.

Lastniki gradov so se tekom zgodovine pogosto menjavali. Zadnji grofje, ki so živeli v njem, so bili von Gagerni. Zaradi oslabelih financ so bili prisiljeni imetje prodati že pred drugo svetovno vojno. Takrat so grad zasedli Nemci, po vojni pa je bil nacionaliziran.

grad Mokrice | Avtor: Profimedia Profimedia
Danes si v gradu, ki je sicer preurejen v hotel visoke kategorije s sobami in apartmaji, lahko ogledate prečudovito, veliko arkadno grajsko dvorišče. V sredini je postavljen kamnit vodnjak z zanimivo krono iz kovanega železa. Pod arkadami pa se nahajajo kipi, ki predstavljajo štiri letne čase. Ogledate si lahko tudi grajsko ječo, v kateri je spominska plošča Matija Gubca, vodje kmečkih uporov na območju Posavja, ki je bil tu zaprt.

grad Cmurek Slovenija Popotnik Eden izmed bolje ohranjenih slovenskih gradov z zelo žalostno zgodovino

Ogled gradu je brezplačen, če pa želite izvedeti več o njegovi zgodovini in legendah, ki so povezane z njim, se lahko v Termah Čatež prijavite na voden ogled. Ta stane štiri evre po osebi in je možen v primeru, da je prijavljenih vsaj dvajset oseb.

Kot zanimivost lahko še omenimo, da je na območju gradu leta 1988 glasbeni duo Pet Shop Boys snemal videospot za pesem Heart.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice