Popotnik
6398 ogledov

To si o turistih v Ljubljani mislijo domačini

turisti Saša Despot
Sprehodili smo se po ulicah prestolnice in preverili dopustniško dogajanje.

Turizem je tisti, ki mesto dela živahno in v njegov tošelj prinese nekaj dodatnega denarja. A hitro se lahko zgodi, da je turizma preveč in postane moteč predvsem za tamkajšnje prebivalce. Prav s tem razlogom so določena mesta že začela sprejemati ukrepe, ki bi omejila njegove negativne vplive na lokalno okolje in ljudi. 

Ljubljana Vprašali smo Popotnik To je po mnenju direktorice Turizma Ljubljana najlepši kotiček v mestu

Poleg Benetk, ki so z letošnjim letom uvedle dolgo pričakovano vstopnino v mesto, in Firenc, ki so napovedale prepoved novih kratkoročnih zasebnih počitniških najemov v zgodovinskem središču, določene omejitve sprejema tudi Slovenija.

Na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport pripravljajo novo ureditev kratkoročnega najema s ciljem, da se vzpostavijo pravila in omejitve za oddajo stanovanj v ta namen. Ureditev bi strogo omejila oddajanje nepremičnin prek platform, kot sta Booking in Airbnb, in sicer na največ 60 dni na leto namesto sedanjih pet mesecev. 

turisti Ljubljana reportaža | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Kako pa na vse to gledajo domačini? Po tem ko smo nedavno v središču Ljubljane preverili izkušnje turistov bivanja v deželi na sončni strani Alp, smo sedaj preverili še, kako se s turizmom in turisti soočajo prebivalci Ljubljane.

Kljub visokim številkam – Ljubljano je do junija obiskalo že 509.092 turistov, kar je 9,2 % več kot v enakem obdobju lanu – je večina sogovornikov odgovorila, da z njimi nimajo večjih težav. Prav nasprotno: prepričani so, da so turisti v Ljubljani dodana vrednost in so jih vedno veseli.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Žurnal24 (@zurnal24)

Povabili so jih, da si v miru ogledajo naše mesto in v njem uživajo, a da ob tem ne pozabijo na lepo vedenje. "Pa naj več kupijo in bo vse v redu. Bojijo se lahko le sončarice in ostalih svetovnih nevarnostih," je našemu novinarju odgovoril starejši domačin

Dubrovnik prilagajanje Popotnik Hrvaški gostinci opažajo, da turisti spreminjajo svoje navade

Le ena sogovornica se je spotaknila med njihovo "brezglavo hojo čez cesto". Druga domačinka pa jih je povabila, da se v Ljubljano oz. Slovenijo ponovno vrnejo, saj naša dežela ponuja še številne druge znamenitosti in kraje, vredne obiska. Vse odgovore si lahko pogledate v zgornjem videoposnetku.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • dare326 11:48 16.avgust 2024.

    Imamo turiste, urejen Center in nasmejanega šerifa, toda okolica oz predmestja so postala primer neurejenosti, pločnike in robnike zarašča trava in grmovje, edino travo ob prometnicah jim uspe pokositi. Ljubljana še nikoli ni bila tako zaraščena in neočiščena. Kot kakšno ...prikaži več selo, zeleni prehod pa to. Očitno se šerifu gladko hebe.

  • Avatar jezeran
    jezeran 08:25 15.avgust 2024.

    Laž, imamo jih poln kufer. Razen gostincev, ki si polnijo žepe in pa Jankoviču sevedas podkupninami

Sorodne novice