Slovenija
30 ogledov

Aljažev stolp ostaja na Triglavu

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Aljažev stolp na Triglavu je zaenkrat še v dokaj dobrem stanju, ugotavljajo restavratorji. Na vrhu najvišje točke Slovenije bi lahko zdržal še 50 do 100 let.

Strokovnjaki Zavoda za kulturno dediščino Slovenije so si v luči nedavnih pobud, da bi morali stolp preseliti v novi muzej v Mojstrani, sami podrobno ogledali stolp.

 

Le še četrtina originala

Od originalnega stolpa v celoti manjka originalna oprema v notranjosti, manjkajo pomične šipe, njihovi nosilci so poškodovani. Na zunanjščini so vidne deformacije kovine zaradi snega in zaradi nateznih sil, ki so jih povzročile naknadno zmontirane jeklenice. Ponekod so vidne tudi poškodbe s cepini.

Ugotovili so, da je bilo za stolp, ki je bil leta 1999 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena, v preteklosti dokaj dobro poskrbljeno, od originalnega stolpa pa je ostala manj kot četrtina prvotnega materiala.

Kljuboval bo še novih sto let
Stolp ima tako po napovedih, če ostane na vrhu Triglava, pred seboj še 50 do 100 let, preden bo dotrajan. Vendar pa je trenutno Aljažev stolp že v začetni fazi korozije, ki lahko poteka zelo hitro, poudarjajo restavratorji, ki za stolp vidijo več rešitev: da ostane na vrhu Triglava toliko časa, kolikor je pač njegova življenjska doba; da ostane na vrhu Triglava, dokler ne bo potreben menjave, nato se ga prestavi v muzej; da ostane na Triglavu in se ga obnavlja ter dotrajane dele nadomešča z novimi.

Na vsak način pa je časa za dokončno rešitev še kakšno desetletje. Aljažev stolp je leta 1895 postavil župnik z Dovja Jakob Aljaž, ki je pred tem kupil vrh najvišje slovenske gore, 2864 metrov visokega Triglava.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.