Slovenija
17747 ogledov

Arso znova izdal oranžno opozorilo: Močne nevihte in toča, tu bo najhuje

toča nevihta nevihtna celica Vanda Levstik
Oranžno opozorilo: "Danes bo verjetno največ nevšečnosti povzročala toča."

"V višinah proti območju Alp še naprej priteka dokaj vlažen atlantski zrak, predvsem na južnem obrobju Alp je ozračje v spodnjih plasteh pregreto. Tako je tudi na širšem območju Slovenije atmosfera potencialno nestabilna," pišejo vremenoslovci Agencije RS za okolje.

Ko se bo ozračje sredi dneva po nižinah segrelo na okoli 30 °C, bodo po njihovih besedah najprej nad hribovitimi predeli začele nastajati nevihte, ki bodo nato potovale z zahodnim do severozahodnim višinskim vetrom.

Radarsko sliko padavin lahko spremljate na tej povezavi.

Zato so za notranjost Slovenije za popoldanski in večerni čas izdali oranžno vremensko opozorilo pred možnostjo močnih neviht.

"Če smo včeraj opozarjali predvsem na nalive in močne sunke vetra, pa bo danes verjetno največ nevšečnosti povzročala toča," opozarjajo.

Opozorilo Arso | Avtor: Arso Arso

Na portalu Ciklon.si pa napovedujejo, da bo več verjetnosti za krajevna neurja ob severni meji z Avstrijo in ponekod v vzhodni polovici države. Hkrati opozarjajo pred sunki vetra nevihtnega piša, ki bodo krajevno lahko presegali hitrost 80 km/h. "Ob tem so možni vetrolomi. Ob močnih nalivih bodo krajevno narasli hudourniki, možna so tudi krajevna poplavljanja in proženja zemeljskih plazov!"

Ponoči bodo padavine postopno ponehale, začelo se bo jasniti, po kotlinah pa bo zjutraj možna kratkotrajna megla. Ohladilo se bo, najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, na severozahodu okoli 13 °C.

Že dopoldan se bo zopet pooblačilo in od severa se bodo začele širiti posamezne plohe in nevihte. Ponehale bodo zvečer, ko se bo začelo jasniti. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28, na Primorskem okoli 32 °C.

dezurni@styria-media.si

toča Slovenija Novo o sinočnjih nevihtah in neurjih s točo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.