Slovenija
3 ogledov

Blokade ni, so pa zadržki

Samuel %C5%BDbogar Žurnal24 main
Slovenija ne blokira Hrvaške, zatrjuje zunanji minister Žbogar glede zadržkov pri treh poglavjih pristopnih pogajanj južne sosede.

Zunanji minister Samuel Žbogar je zavrnil očitke evropskega tednika European Voice, češ da Slovenija s zadržki glede treh poglavij v hrvaških pristopnih pogajanjih z EU znova blokira pogajanja Hrvaške in onemogoča njen napredek na poti v EU. Za Radio Slovenija je tudi pojasnil razliko med zadržki zaradi prejudiciranja meje in vsebinskimi zadržki.

"Ne gre za blokado. Gre pač za proces usklajevanja odpiranja tega vprašanja in še nismo prišli do točke, ko bi imeli rešitev," je Žbogar razložil, za kaj gre pri zadržkih Slovenije pri poglavjih ribištvo, okolje ter zunanja, varnostna in obrambna politika.

Teh treh poglavij, katerih odprtje Slovenija sicer zadržuje od decembra lani, Hrvaška v ponedeljek na pristopni konferenci v Bruslju ne bo zaprla. Bo pa začasno zaprla poglavji o socialni politiki in zaposlovanju ter o svobodi opravljanja storitev. Tako bo imela Hrvaška odprtih 28 in začasno zaprtih 17 od 33 poglavij, o katerih se pogaja.

Minister je povedal tudi, v čem je razlika med zadržki Slovenije zaradi prejudiciranja meje in vsebinskimi zadržki. "Zaradi dokumentov takrat nismo dovolili odpiranja poglavij. Ta tri poglavja v ponedeljek ne bodo na dnevnem redu, ker še niso pripravljena za odprtje," je pojasnil.

"Slovenija ima tako kot vse države članice pravico vsebinskih pomislekov na določena poglavja. Mi imamo vsebinske pomisleke, ki jih moramo razrešiti pred odprtjem poglavij. Mi na rešitvah delamo in upamo, da jih bomo v najkrajšem času tudi našli, tako da bo možno ob določenih pogojih odpreti tudi ta poglavja," je dejal.

Ambiciozna časovnica pogajanj
Hrvaška naj bi pristopna pogajanja z EU predvidoma zaključila v prvi polovici prihodnjega leta, kar bi omogočilo tudi začetek dela arbitražnega sodišča, ki bo, če bo arbitražni sporazum o meji s Hrvaško potrjen tudi v Sloveniji, začelo z delom predvidoma jeseni.

Največ težav v pristopnih pogajanjih Hrvaški sicer povzroča poglavje o pravosodju, prav tako še ni odprla poglavja o konkurenci, kakor sodi preoblikovanje hrvaških ladjedelnic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.