Slovenija
74 ogledov

Priprave na počasno smrt za regijo ključne ustanove?

SB Trbovlje porodnišnica SBT Pediatrični in porodni oddelek trboveljske bolnišnice.
V eni od slovenskih bolnišnic so začasno zaprli dva oddelka.

V Splošni bolnišnici Trbovlje (SBT) so v ponedeljek začasno zaprli pediatrični in porodniški oddelek. Za ta korak so se odločili zaradi kadrovske stiske, oba oddelka naj bi spet odprli v začetku prihodnjega tedna.

Odločitev bolnišnice je presenetila župane Trbovelj, Zagorja in Hrastnika, ki o tem koraku niso bili predhodno obveščeni. "Ogorčeno ugotavljamo, da o stanju in posledično začasnemu zaprtju navedenih dveh oddelkov v SBT, niti župani niti občine, nismo bili predhodno obveščeni. Nesprejemljivo je, da tako pomembne informacije za naše prebivalce izvemo iz medijev," je dejal trboveljski župan Zoran Poznič, ki je govoril tudi v imenu zagorskega župana Matjaža Švagana in hrastniškega kolega Marka Funkla

"Ni prvič, da se stanje v bolnišnici prikriva, in da v javnosti prihajajo različne in nepreverjene informacije. Med njimi tudi vedno znova informacije o trajnem zaprtju enega ali več oddelkov oziroma o ukinitvi Splošne bolnišnice Trbovlje kot takšne. Celotno Zasavje tega seveda pod nobenim pogojem ne bo dopustilo," je dodal Poznič.

V. d. strokovne direktorice trboveljske bolnišnice Tadeja Jelenko je zagotovila, da se bo delo nadaljevalo po ustaljenem procesu od 9. septembra naprej.

Do konca tedna bodo paciente usmerjali v celjsko, novomeško in ljubljansko bolnišnico. Če porodnice ne bodo mogli varno in pravočasno prepeljati v navedene ustanove, imajo v Trbovljah pripravljeno ekipo za nujni porod, je zagotovila strokovna direktorica. In povedala še, da je bilo samo minuli konec tedna v Trbovljah osem porodov.

Obet brezvladja

Splošna bolnišnica Trbovlje radiologija | Avtor: SBT Ena od čakalnic v Splošni bolnišnici Trbovlje. SBT

V SBT se že dlje časa soočajo s kadrovsko stisko. Tam je zaposlena le ena pediatrinja za polni delovni čas in ena za 20 odstotkov delovnega časa, ostali so honorarni sodelavci. Sredi avgusta je polno zaposlena pediatrinja odšla na daljšo bolniško, nato je zbolel še eden od članov ekipe. Vse skupaj je privedlo do zaprtja oddelkov.

Porodni oddelek trboveljske bolnišnice je na dobrem glasu, v Zasavje namreč prihajajo tudi porodnice iz drugih regij. Vsako zaprtje bolnišničnega oddelka se v Zasavju, v luči konstantnih govoric o ukinitvi bolnišnice, dojema zelo resno, reakcije med ljudmi so ostre. 

Letos so na novo imenovali nadzorni svet bolnišnice, ki je nemudoma zahteval razrešitev direktorja Metoda Kurenta. Temu se razrešitev počasi izteka, razpisa za njegovega naslednika pa presenetljivo še ni. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.