Slovenija
1313 ogledov

Plaz ogroža več hiš, sanacija šele prihodnje leto

Zagorje ob Savi Facebook Del Zagorja, ki ga ogroža večji plaz.
Lanska neurja so sprožila grozeče plazove, letošnja so še dodatno otežila situacijo.

Maja je vlada sprejela redni program odprave posledic lanske avgustovske vremenske ujme. V Zagorju ob Savi so nastali plazovi začeli ogrožati več stanovanjskih objektov, a popolne sanacije še nekaj časa ne bo.

Vlada je za sanacijo plazu na območju Razpotja nad centrom Zagorja namenila 900.000 evrov, za sanacijo precej večjega in nevarnejšega plazu na Prečni poti nad glavno avtobusno postajo, kjer stoji več hiš, pa 6,5 milijona evrov.

Z deli na Razpotju bodo predvidoma začeli še letos, pred sanacijo plazu na Prečni poti pa morajo biti opravljene še dodatne geološke in geotehniške raziskave, za katere se še pripravlja projektna dokumentacija. Do konca leta naj bi na občini izvedli javno naročilo za izbor izvajalca, začetek del je predviden v letu 2025. 

Na občini so zatrdili, da zaenkrat niso potrebni dodatni ukrepi za varovanje premoženja in ljudi, a bi se to lahko spremenilo, če narava ne bo naklonjena.

"Obstaja nevarnost poslabšanja, če bi prišlo do neurij v takšnih razsežnostih, kot je bilo lansko. Potrebna bo res temeljita sanacija, zato na podlagi predhodnih preiskav trenutno delamo načrte za objekte, ki bodo to območje dobro varovali," je za Zon dejal predstavnik občine Ivo Vrtačnik.

Dela kar ne zmanjka

plaz Ravenska vas Zagorje sanacija | Avtor: Občina Zagorje Občina Zagorje

Še v letošnjem letu bodo v Zagorju sanirali dva manjša plazova izven središča občine, za kar so od države prejeli 120.000 evrov. Prvi plaz je na območju med Zabavo in Mlinšami, drugi nad športnim igriščem Prapreče.

Pred kratkim je bila znova močno poškodovana in posledično zaprta regionalna cesta Zagorje - Litija. Pri "večnem gradbišču" galerije Šklendrovec je namreč na cestišče padlo veliko materiala, škoda pa je nastala tudi po drugih zasavskih občinah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice