Slovenija
1515 ogledov

Bomo kmalu v šolah imeli uniforme?

uniforme v šolah Profimedia
Preverili smo, kakšne so možnosti, da bi tudi v Sloveniji v šolah nosili uniforme.

Številne evropske vzgojno-izobraževalne ustanove se odločajo za uvedbo obveznega nošenja uniform. Najpogostejši argument v njihov prid je zmanjšanje socialnih razlik med otroki.

Marko Juhant strokovnjak Slovenija Marko Juhant: Ni kriva šola, ampak starši

Če je ta praksa razširjena širom Evrope in tudi v drugih delih sveta, Slovenija ostaja ena redkih držav, kjer nimamo šolskih uniform. To odločitev so sprejeli le v določenih slovenskih šolah in s tem presenetili slovensko javnost, med drugimi v zasebnem vrtcu Mali Grof leta 2018, ko so z odobritvijo staršev uvedli enaka oblačila za vse otroke.

S tem so ponovno odprli razpravo o smislu uniform v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Nekateri menijo, da se na ta način razlike med otroki zgolj prikrijejo, spet drugi so prepričani, da se z njimi staršem olajša življenje.

uniforme v šolah | Avtor: Profimedia Profimedia
Nazadnje so več novih pravil uvedli tudi v Osnovni šoli Rogatec, kjer od letošnjega marca otrokom zapovedujejo primerno vedenje in oblačenje. Po besedah ravnateljice šola sicer ni izstopala po neprimernem obnašanju, so pa zaznali nekaj izjem.

V pravilnik so zato vključili, da morajo učenci v šolo hoditi primerno oblečeni, na oblačilih pa ne sme biti nespoštljivih ali žaljivih zapisov v slovenskem ali tujem jeziku. Zgornji del oblačil mora segati do pasu, medtem ko morajo spodnji deli oblačil popolnoma prekriti zadnjico. Določili so tudi, da mora dolžina nohtov po presoji učitelja omogočati varno izvedbo predpisanih vaj in nalog šolskega procesa.  

šola Ljubljana Slovenija Starši: Učitelji našim otrokom prepovedujejo uporabo maternega jezika

Že s kratkim pregledom svetovnega spleta se lahko prepričamo, da je kodeks oblačenja še kako aktualen tudi po drugih državah. Poznamo ga tako v poslovnem svetu in pri iskanju zaposlitve, obisku cerkva, ogledu kulturnih prireditev ... "Zakaj se nam torej ob šolskih uniformah porajajo pomisleki? Zakaj je le nekaj šol v vzgojni načrt zelo previdno dodalo vrstico o kodeksu oblačenja?" se v svojem zapisu na portalu MMC RTV sprašuje profesorica Jožica Frigelj.

Na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje (MVI) ji podajo kratek, a zgovoren odgovor o nadaljnjih načrtih na tem področju. Povedo, da trenutno ne razmišljajo o uvedbi obveznega nošenja uniform. "Druga pravila oblačenja lahko vzgojno-izobraževalni zavodi določijo s svojimi internimi pravilniki, medtem ko šolska zakonodaja tega ne opredeljuje," nam še omenijo na ministrstvu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 07:47 02.september 2024.

    To je treba uvesti pod nujno, to afnanje z oblačili je preseglo vse meje.. Naj država poskrbi za nabavo dveh kompčetov šolskih uniform, perejo in vzgržujejo pa jih starši...In ni nujno, da so uniforme "iz 19. stoletja"

  • Avatar NickMason
    NickMason 06:50 02.september 2024.

    Zakaj ne ,tako je prav,tudi v službi dobiš delovno obleko

  • manja53 06:45 02.september 2024.

    Kodeks obnašanja ne oblačenja, začeti je treba v parlamentu, kjer je , kako pravijo? Hram demokracije? Bolj prav bi bilo SRAM demokracije!!

Sorodne novice