Slovenija
1 ogledov

Brez partizanov ne bi predsedovali EU

erjavec_0501_bobo Žurnal24 main
Minister za obrambo je Karl Erjavec je na obletnico dogodkov na Osankarici opozoril, da brez partizanskega odpora ne bi bilo niti Slovencev niti Slovenije.

Slovesnosti na Osankarici, kjer je 8. januarja pred 65 leti Pohorski bataljon bil svoj zadnji boj, se je udeležilo okoli 400 ljudi. "Slovenskemu narodu je treba povedati, kaj bi se zgodilo, če ne bi bilo partizanskega odpora," je na slovesnosti dejal osrednji govorec, minister Karl Erjavec. "Danes ne bi bilo Slovencev, niti slovenske države, če Slovenci ne bi bili trdoživi in uporniški ter če ne bi imeli radi svoje domovine," je poudaril minister.

 
 

Ve se, kdo je bil tisti, ki je premagal nacizem in fašizem.

Karl Erjavec

 
Erjavec je opozoril na domoljubje in ljubezen padlih borcev in bork, usodo bataljona pa označil za eno najbolj tragičnih zgodb iz časa NOB in kot dokaz slovenskega uporništva. Izpostavil je, da so bili načrti nasprotnikov v drugi svetovni vojni znani - narediti našo deželo zopet nemško. "To bi pomenilo, da bi med drugo svetovno vojno Nemci Slovence iztrebili, izselili in tako seveda tudi Štajerska ne bi bila več slovenska," je dejal.

"Nesprejemljivo pogrevanje"
"Nesprejemljivo je, da se celo danes, v letu 2008, skuša nekatere, ki so sodelovali z okupatorjem, preko vojne zakonodaje rehabilitirati in jim celo dati status žrtve vojnega nasilja,“ je še povedal Erjavec in dodal, da so vsi današnji uspehi Slovenije, tudi predsedovanje EU, rezultat žrtev v drugi svetovni vojni ter vojne za samostojno Slovenijo. "Menim, da razprave o vojnih žrtvah in polemike o tem sprožajo tisti politiki in politične stranke, ki nimajo dobrih programov za blagostanje državljank in državljanov,“ je še povedal.

Nemci pokončali bataljon
Partizanska enota Pohorski bataljon je bila  ustanovljena 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. V začetku je enota štela 90 borcev, poveljeval pa ji je Rudolf Mede. Pohorski bataljon je izvedel številne akcije, 21. decembra 1942 pa se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor. Prve dni v letu 1943 so nemške sile odkrile partizanski tabor, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2.000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev Pohorskega bataljona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.