Slovenija
20 ogledov

Čebele znova plačale visoko ceno

Veliko kmetov se ne zaveda, da z uničevanjem čebel usodno zmanjšujejo zmožnost o Žurnal24 main
Slovenski čebelarji vnovič poročajo o pomoru čebel. Tokrat so nastradale žuželke na Viru in v širši okolici Domžal.

Čebelarska zveza Slovenije je sporočila, da naj bi na omenjenih nekaj kvadratnih kilometrih pomrlo sedem odstotkov čebeljih družin, čebelarji pa sumijo, da se je to zgodilo zaradi škropljene oljne ogrščice.

Kot so sporočili s kmetijskega ministrstva, sta kmetijska inšpekcija in terenski veterinar v soboto že opravila pregled terena in preučujeta možnost zastrupitve s fitofarmacevtskim sredstvom. Trenutno inšpekcija skupaj s kriminalistično policijo opravlja na terenu vzorčenje za nadaljnjo analizo.

PREBERITE ŠE: Pomor čebel na Štajerskem

Ministrstvo ob tem vnovič opozarja kmete, naj uporabljajo zgolj fitofarmacevtska sredstva, ki so registrirana v Sloveniji, upoštevajo pa naj tudi navodila za uporabo teh sredstev. Čebelarji pa obenem pozivajo kmete, naj uporabljajo najnižje priporočene odmerke, naj škropijo v večernih urah oziroma ponoči in v brezvetrju ter naj pravočasno obvestijo čebelarje o nameravanem škropljenju s fitofarmacevtskimi sredstvi, ki so strupena ali škodljiva za čebele.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.