Slovenija
0 ogledov

Cepljenje še ta mesec

Na Hrvaškem so s cepljenjem proti novi gripi začeli danes. (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Prva cepljenja proti novi gripi se bodo v Sloveniji začela po 25. oktobru. Najprej bodo cepljeni zdravstveni delavci.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen je pojasnil, da bo druga pošiljka v Slovenijo prispela novembra. Po zdravstvenih delavcih bodo na vrsto za cepljenje prišli še preostali zaposleni v dejavnostih, ki so bistvenega pomena za delovanje vsakega sistema – na področju prometa, energije in telekomunikacij.

Sledilo bo cepljenje ostalih državljanov. Pri odločanju o cepljenju nosečnic in otrok bodo sledili navodilom proizvajalcev cepiva, pojasnjuje Eržen, ki se je v Bruslju udeležil izrednega zasedanja ministrov EU za zdravje, ki je bilo v celoti posvečeno novi gripi.

Ker cepiva v začetku ne bodo na voljo za vse, so ministri danes opredelili tri prednostne skupine: osebe, starejše od šestih let, ki imajo kronične pogoje za povečano tveganje obolelosti, na primer hudo astmo ali bolezni srca in ožilja, nosečnice in zdravstveni delavci. Vsaka država članica se sicer na podlagi tega sama odloči, kako bo ukrepala.

Slovenija ima z britansko farmacevtsko družbo GlaxoSmithKline že sklenjeno pogodbo za 800.000 cepiv, za 550.000 cepiv pa se še pogovarja s švicarskim Novartisom, je povedal državni sekretar. Glede poteka pogovorov z Novartisom je pojasnil, da je zdaj na potezi farmacevtska družba in da je treba doreči predvsem še ceno.

Eržen sicer večjih problemov z novo gripo v Sloveniji ne pričakuje niti ob prihodu zime, ko bodo boljši pogoji za razvoj virusa, saj so ljudi posebej opozarjali, kako pomembna je samozaščita, predvsem redno umivanje rok in prezračevanje prostorov. Je pa dodal, da ima včasih občutek, da javnost novo gripo jemlje na prelahek način.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.