Slovenija > Črna kronika
3 ogledov

Novartis: Miklavčič farmacevtom na prste

Novartis naj bi za promocijo novega zdravila podkupoval onkologe v Srbiji, funkc Žurnal24 main
Zaradi razkritja o spornem Novartisovem financiranju zdravnikov in njihovih družinskih članov je država napovedala ostre ukrepe.

Minister za zdravje Borut Miklavčič je napovedal, da bodo omejili vpliv farmacevtov na zdravnike, poroča Pop TV. Med drugim v zdravstvene domove oziroma ambulante farmacevti poslej med delovnim časom ne bodo več imeli dostopa.

Ostro se je odzvala tudi Zdravniška zbornica Slovenije. Njena predstavnica Gordana Živčec Kalan je opozorila, da je treba prepovedati in sankcionirati vsako turistično potovanje v osebno korist.

 
 

Takih društev, ki to v Sloveniji počnejo, je še veliko, mi smo bili le majhna riba.

Predsednica društva Znanje

 
Ena ura simpozija, cel dan zabave
Novartis naj bi z denarjem podkupoval zdravstvene funkcionarje in zdravnike v Albaniji in Srbiji, izdatne koristi pa naj bi imeli tudi slovenski zdravniki. Tako naj bi Novartis leta 2007 v Dubrovnik s čarterskim letom na enodnevni izlet peljal 19 slovenskih zdravnikov in njihovih družinskih članov. V programu je bila le ena ura simpozija, vse ostalo je bilo namenjeno različnim turističnim prireditvam in zabavi. Zakon o zdravilih sicer pravi, da mora biti srečanje strogo strokovno, udeležiti pa se ga smejo le tisti, ki predpisujejo zdravila.

Sporno je tudi, da je Novartis stroške simpozija nakazal društvu zdravstvenih delavcev Znanje v obliki donacije za 30.000 evrov. Predsednica omenjenega društva je povedala, da le-to ne obstaja več in priznala, da je bilo zaradi birokratskih zadev izlet lažje organizirati preko društva. "Takih društev, ki to v Sloveniji počnejo, je še veliko, mi smo bili le majhna riba," je dodala za omenjeno televizijo.

Borut Miklavičič bo prepovedal obiske farmacevtov v ordinacijah v delovnem času. © Anže Petkovšek

 
Zakaj lobiranje?
Do lobiranja in plačevanja uslug zdravnikov in funkcionarjev s strani švicarskega Novartisa je prišlo tudi v Srbiji in Albaniji. Po navedbah Pop TV naj bi se ukazi za podkupovanja odvijali pod šiframi. Do lobiranja naj bi prišlo za zdravila proti raku Aredia, Glivek in Exjade. Gre za zelo drage terapije, ki so v veliko primerih dosmrtne. V desetih letih tako iz zdravstvene blagajne za zdravljenje enega bolnika kapne več kot pol milijona evrov.

Ker na trg prihajajo učinkovitejša zdravila, naj bi si Novartis, ki ima sicer v lasti tudi ljubljanski Lek, prizadeval, da bi zdravila še naprej ostala v množični uporabi.

V Novartisu so za omenjeno televizijo povedali, da obtožb ne morejo komentirati, saj uradnega obvestila o korupciji niso prejeli. Zatrdili pa so, da bodo preiskali vsakršne sume, da so njegovi zaposleni delovali v nasprotju s kodeksom podjetja.

TI ne preiskuje

Evropska inštitucija za preprečevanje korupcije Transparency International (TI) je sicer zanikala ponedeljkovo poročanje Pop TV, da preiskujejo Novartis. V sporočilu za javnost pojasnjujejo, da Transparency International ne preiskuje nobenih posameznih primerov, tako tudi ne tega v zvezi z Novartisom.

Kot pojasnjujejo na inštituciji, se je na njihovo tajništvo v zvezi z Novartisom obrnil posameznik, ki želi ostati anonimen. Napotili so ga v njihovo pravno-svetovalno službo, ki pomaga žrtvam in pričam koruptivnih dejanj v več kot 30 državah in jih z njihovimi pritožbami napoti k ustreznim organom.

Prijava pri Kosu
Protikorupcijska komisija, ki jo vodi Drago Kos, je potrdila, da preiskuje navedeni primer in da je prijavo vložil nekdo iz Slovenije, je poročal Radio Slovenija.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.