Slovenija
9 ogledov

Do 350 litrov dežja na kvadrat

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Zaradi obilnih padavin in taljenja snega pa bodo še to noč začele poplavljati reke.

Vremenoslovci opozarjajo, da bodo zaradi taljenja snega in izdatnih padavin v prihodnjih dneh močno narasle reke predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji. Na zahodu države bo po napovedih lahko v kratkem času padlo tudi do 350 litrov dežja na kvadratni meter, nam je povedal dežurni meteorolog Janez Markošek. Deževno bo tudi drugod po državi, le da bodo količine padavin manjše.

Vse o vremenu, temperaturah in padavinah na našem portalu vreme.net

Reke in potoki bodo najprej začeli naraščati v Posočju. V noči na sredo in v sredo dopoldne lahko začnejo poplavljati naslednje reke: Vipava, Reka, Kolpa in Ljubljanica. Poplavljajo lahko tudi nekateri manjši pritoki teh rek.

V četrtek in petek so predvidene intenzivnejše padavine, zato bodo poplave v večjem obsegu zlasti na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa ter drugod v zahodni, osrednji in južni Sloveniji.

 

Ponoči prek roba tudi morje ...
Zaradi znižanega zračnega pritiska in južnega vetra bo plimovanje morja povišano. Čez rob obale se utegne razliti v noči na sredo med 1. uro in 4. uro zjutraj, zato morajo prebivalci obalnih krajev paziti, kam bodo ponoči parkirali vozila. 

... na vzhodu pa bo pihalo
Jugozahodni veter bo ponekod v severovzhodni Sloveniji v torek in sredo v sunkih presegel hitrost 70 km/h, v višjih legah 100 km/h.

Avtomobili so plesali po cesti
Zaradi poledice se je zjutraj zgodilo več prometnih nesreč, na srečo brez hujših posledic. Najhuje je bilo na vrhniškem koncu, kjer je proti Ljubljani zaradi nesreče na avtocesti prihajalo do zastojev. Razmere je poslabšala še zapora vzporedne regionalne ceste, na kateri se je prav tako zgodila nesreča.

Gasilci in vodoinštalaterji imajo zaradi temperaturnih razlik te dni veliko dela s počenimi vodnimi cevmi.

Zaradi spolzkega vozišča je bil zjutraj oviran tudi promet na dolenjski avtocesti med Grosupljem in Višnjo Goro. Razmere so se zdaj po podatkih prometno-informacijskega centra že umirile.

Pred nami znova ohladitev
Vremenoslovci napovedujejo, da bodo padavine ponehale za božič, nato pa bo sledilo nekaj dni nespremenljivega vremena. Tudi ohladilo se bo, temperature bodo letnemu času primerne, torej z temperaturami okoli ledišča.

Kako bo danes?
Danes bo oblačno. Predvsem v zahodnih in osrednjih krajih bo deževalo, v vzhodni Sloveniji bo padavin malo. Sprva je po dolinah s temperaturo pod lediščem še možna poledica. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 7, ob morju in v vzhodni Sloveniji od 8 do 11 stopinj Celzija. Ponoči in jutri bo oblačno, padavine se bodo prehodno razširile nad večji del Slovenije, jutri popoldne pa povečini ponehale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.