Slovenija
6 ogledov

Do smrti v zapor

Državno pravobranilstvo je zastopnik Slovenije in drugih z zakonom določenih sub Žurnal24 main
V veljavo je stopil nov kazenski zakonik, ki med drugim omogoča izrek kazni dosmrtnega zapora in dajanje podatkov iz evidence pedofilov.

Zakonik je DZ sprejel aprila. Po navedbah ministrstva za pravosodje zakonik prinaša številne nove in sodobne rešitve. Tako zakonik na novo opredeljuje temeljne institute, kot so pojem kaznivega dejanja, kazenske odgovornosti, skrajne sile in krivde. Prav tako izrecno določa ureditev nadaljevanega kaznivega dejanja, ki v prejšnji zakonodaji ni bilo zajeto.

 

Pedofilom odslej še težje

Zakonik predvideva možnost dajanja podatkov iz kazenske evidence o izbrisanih sodbah za t. i. pedofilska kazniva dejanja. Do njih so upravičene tiste ustanove ali društva, ki so jim otroci ali mladoletniki zaupani v učenje, vzgojo, varstvo ali v oskrbo.

V zaporu lahko do smrti
Zakonik omogoča izrek kazni dosmrtnega zapora, ki jo bodo lahko sodniki izrekli za kazniva dejanja genocida, hudodelstva zoper človečnost, vojnega hudodelstva in nasilja ter v primeru, ko bo storilec povzročil dve ali več kaznivih dejanj naklepnega odvzema življenja, za katera je predpisana kazen zapora do 30 let, pri čemer pa mora biti storilec obsojen za najmanj dve kaznivi dejanji na kazen zapora trideset let.

Na drugi strani zakon, kot so navedli na ministrstvu, sledi ideji o možni rehabilitaciji storilca, in sicer tako, da določa večjo možnost prilagajanja sankcij storilcem kaznivih dejanj. Zakon tako daje možnost izrekanja kazni v razponu od 15 do 30 let ter prestajanje kazni zapora na prostosti z delom v splošno korist. Predvidena je tudi nadomestna kazen hišnega zapora za izrečeno kazen zapora do devetih mesecev.

Delodajalci naj ne bi več izsiljevali
Novosti so tudi pri kaznivih dejanjih zoper delovno razmerje in socialno varnost. Med njimi zakonik kot kaznivo dejanje opredeljuje kršitve pravic delavk, ki jim delodajalci preprečujejo, da bi v času zaposlitve zanosile ali rodile otroka. Prav tako je kot posebno kaznivo dejanje sankcionirano zlonamerno trpinčenje na delovnem mestu, t. i. mobbing.

Kar nekaj novosti zakonik prinaša s področja gospodarstva. Tako med drugim na novo opredeljuje kaznivo dejanje zlorabe monopolnega položaja, ki obsega omejevalne sporazume med podjetji, zlorabo prevladujočega položaja enega ali več podjetij ter ustvarjanje prepovedane koncentracije podjetij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.