Slovenija
110 ogledov

Dokaz: Človek je res hodil po Luni

Posnetek območja pristanka misije Apollo 14. Vidni so koraki astronavtov, na lev Žurnal24 main
Teorija, da človeška noga ni nikoli stopila na Luno, je stara tako dolgo, kot je star legendarni stavek "Majhen korak za človeštvo ...". Novi posnetki dokazujejo, da so teorije vendarle iz trte izvite.

Zagovorniki zarote trdijo, da je Nasa pristanek na Luni posnela kar v filmskem studiu, kar naj bi dokazovalo več podrobnosti filmskih in foto posnetkov z misij Apollo.

Leta 2002 je tako Buzz Aldrin, ki je poleg Neila Armstronga kot prvi hodil po Zemljinem naravnem satelitu, celo udaril nekega ustvarjalca filma o Nasini potegavščini.

Nasa pa je pred dnevi objavila fotografije, ki jih je na Zemljo poslal Lunar Reconnaisance Orbiter (LRO), na katerih so vidne sledi pristanka lunarnega modula, znanstvena oprema in celo Armstrongove sledi obutve.

Nasin posnetek misije Apolla 11. Zgornja puščica kaže na del, kjer je pristalo modularno plovilo Orel, desno proti oznaki West za Zahodni krater pa so vidne sledi, ki jih je pustil Armstrong. © Nasa

 

LRO je posnel fotografije s kamero, ki ima ločljivost več kot meter na piksel. LRO je letel na višini vsega 50 kilometrov nad površjem. To je bil sicer že drugi prelet nad območjem pristankov človeških misij na Luni, vendar je bilo tokrat Sonce 28 stopinj višje na obzorju, zato so bolj prišle do izraza majhne sence na razgibanem površju.

Poleg posnetkov območja, kjer je pristal modul z Apolla 11, so zelo zanimive tudi tiste z misije Apollo 14, saj je na posnetkih vidna še znanstvena oprema, ki so jo astronavti pustili za seboj, poroča Daily Mail. Vseeno pa se bo verjetno marsikateri dvomljivec še naprej spraševal, ali je Nasa te fotografije retuširala.

Nasa sicer upa, da bodo ljudje Luno znova obiskali že leta 2020, več kot 50 let po misiji Apollo 11. LRO je sicer prva misija Nase na Luno po koncu programa Apollo.

Najbolj znani dvomi o osvajanju Lune in odgovori nanje:
S fotografij misij Apolla ni nikjer videti zvezd.
Odgovor: Pristanki Apolla so se vedno dogajali v luninih jutranjih urah, ko zvezde niso bile vidne.

Kdo je snemal Neila Armstronga med prvimi koraki po Luni?
Posebna robotska roka na lunarnem modulu.

Težki lunarni modul ni na površju pustil nobenih sledi, medtem ko so se astronavti, ko so stopili na trdna tla, pustili odtise.
Med pristankom je modul razpihal debelo plast prahu s skalnatega površja. Ko so astronavti zapustili plovilo, se je prah že ponovno polegel.

Zakaj je na fotografijah videti, kot da ameriška zastava plapola?
Zastava je bila namensko zmanipulirana s palico in jeklenicami, da je videti, kot da se premika.

Pri vzletu modula ni vidnega nobenega plamena iz motorjev.
Gorivo v vakuumu ne proizvaja plamena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.