Slovenija
0 ogledov

Država hiti na pomoč delavcem

Delavcem v gradbeništvu ostaja vse manj dela. (Foto: IFP) Žurnal24 main
Že v ponedeljek bodo lahko delodajalci začeli vlagati vloge za subvencije, na podlagi katerih bo država delavcem, ki jih bodo podjetja poslala na čakanje, izplačevala 50 odstotkov plače.

Kot je pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik s sodelavci, bo v zakon o delnem povračilu nadomestila plače vključenih okoli 25 tisoč delavcev. V času izvajanja zakona bodo prejemali 85 odstotkov plače, od česar bo 50 odstotkov od osnove prispevala država, 35 odstotkov pa delodajalec. Vendar znesek plače ne bo nižji od minimalne slovenske plače. Delavci, ki bodo vključeni v shemo, bodo julijsko povračilo plače prejeli avgusta. Podjetja bodo sicer vstop v shemo lahko podpisovala od sredine julija dalje.

"Glede na veliko povpraševanje po informacijah pričakujemo velik odziv in že v prvem tednu veliko zahtevkov," je napovedala direktorica Zavoda RS za zaposlovanje Marija Poglajen. Glede na trend po prvem interventnem zakonu (v ukrep se je doslej prijavilo 691 podjetij, vključenih je okoli 65 tisoč zaposlenih, ocenjujejo pa, da so ohranili med 8000 in 9000 delovnih mest) naj bi se v drugi ukrep do poletnih počitnic prijavilo vsaj sto podjetij. Svoji prijavi sta že napovedala Gorenje in Acroni.

Delodajalec, ki se bo vključil v shemo, pa bo moral med drugim delavcem zagotoviti izobraževanje, ki bi trajalo najmanj 20 odstotkov delovnega časa. Za izvajanje zakona je iz državnega proračuna namenjenih 120 milijonov evrov, od tega za izobraževanje 12,5 milijona.

Ministrstvo zagotavlja, da bo izvajanje zakona, ki je namenjen blažitvi posledic gospodarske krize pri nas, učinkovito nadzorovalo.

Vse več brezposlenih dobiva službo
Število brezposelnih se sicer še povečuje (trenutno okoli 85 tisoč), vendar po drugi strani tudi vedno več brezposelnih dobi zaposlitev. To je prvi pozitiven signal, da je kriza zaposlovanja, vsaj prvi val te krize, dosegla dno in si lahko v prihodnje obetamo bolj pozitivna gibanja.

Glede na stanje na področju zaposlovanja so na ministrstvu posebno pozornost namenili zaposlovanju tujcev. Kvote delovnih dovoljenj zanje sicer ne zmanjšujejo, pri sezonskem delu v gradbeništvu in turizmu, kjer je bilo možno zaposlovati ne glede na to, ali je na razpolago ustrezen kader med brezposelnimi, pa bodo po novem uvedli nadzor trga dela. Sezonskih del v kmetijstvu in gozdarstvu ne bodo omejevali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.