Slovenija
2 ogledov

En odmerek za otroke ni dovolj

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Najnovejše ameriške študije kažejo, da bodo otroci, stari do devet let, za imunost pred novo gripo potrebovali dva odmerka cepiva.

Prav tako študije ugotavljajo, da cepiva proti nevarni gripi H1N1 nimajo stranskih učinkov na nosečnice, ki sicer spadajo med za gripo najbolj rizično skupino prebivalstva.

Kot je znano, je novi tip gripe v nasprotju z običajnim tipom sezonske gripe še posebej nevaren za mlade ljudi.

Ameriške zdravstvene oblasti so na podlagi kliničnih testov sporočile, da bi morali biti otroci cepljeni dvakrat v razmiku štirih tednov. "Otroci med šestimi meseci in devetimi leti imajo manj robusten imunski sistem, zato nujno potrebujejo še drugi odmerek," pravi Anthony Fauci z ameriškega nacionalnega inštituta za alergijske in infekcijske bolezni.

Fauci je še pojasnil, da testi s cepivom na nosečnicah niso pokazali nobenih posebnih stranskih učinkov. V ZDA sicer na najtežjih bolnikih preizkušajo novo protivirusno zdravilo.

Kot je znano, so slovenske zdravstvene oblasti včeraj potrdile prvi hujši primer nove gripe v Sloveniji. Obolela ženska je še vedno v kritičnem stanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.