Slovenija
3 ogledov

Ena velika družina v Postojni

V Postojni se je zbralo velika množica ljudi, ki so dan preživeli v kolesarjenju Žurnal24 main
Otroci mi pomenijo več kot kariera je na festivalu družin v Postojni, ki se ga udeležuje več kot 5.000 ljudi, dejala igralka Nina Ivanič. Brezplačni vrtec za vse otroke, pa je ideja ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča.

 

Humanitarna nota

V humanitarni akciji bo organizator evro od vsake družine, ki se bo udeležila festivala, namenil Društvu za pomoč prezgodaj rojenim otrokom za nakup EKG aparata z defribrilatorjem.

Pred Postojnsko jamo poteka že tretji vseslovenski festival družin, ki ga organizira zavod Iskreni.net in skuša poudariti pomen družine v sodobnem svetu. Družine so se že lahko preizkusile na nezahtevni progi družinskega kolesarjenja od Postojnske jame do Predjamskega gradu, po kateri se je podalo okoli 80 otrok in staršev. Več kot 400 udeležencev pa se je odpravilo na jamsko dogodivščino, tri kilometre dolg doživljajski sprehod za dedke in babice z vnuki iz Pivke jame skozi Črno jamo v Postojnsko jamo.

Lukšič za brezplačni vrtec
Ob robu dogajanja je potekala tudi okrogla miza o vlogi otrok in družine, na kateri so spregovorili minister za šolstvo Igor Lukšič, igralka Nina Ivanič in glavna direktorica Vegrada Hilda Tovšak. Sogovorniki na okrogli mizi, ki imajo vsi po več otrok, so se strinjali, da je družina pomembna tudi v sodobnem načinu življenja. Lukšič je dejal, da je družina del njegove identitete, iz katere črpa moč za svoje delo, spregovoril je tudi o ukinjanju brezplačnega vrtca in malic za dijake.

Dejal je, da si bo še naprej prizadeval za brezplačni vrtec za vse otroke, ob tem pa spomnil, da čas krize ne more biti izgovor za manjšanje sredstev v ta namen. Napovedal je tudi spremenjeno financiranje srednješolske prehrane, ki naj bi jo v prihodnje vsaj v manjšem delu plačevali tudi dijaki in njihovi starši. S tem bi preprečili sedanjo prakso, ko ogromno hrane vržejo stran.

Igralka Nina Ivanič je povedala, da se je kot igralka zaradi dveh otrok rade volje odpovedala kakšnemu projektu, da bi lahko bila več časa z družino. "Nikoli pa se zaradi tega nisem počutila kot žrtev, saj mi otroci pomenijo več kot kariera," je še dodala Ivaničeva.

Tovšakova pa mladim materam, ki želijo nadaljevati s kariero, svetuje, da ni to nič nenavadnega in nemogočega. "Materam, ki delajo kariero lahko svetujem le, da ne izstopijo iz dela za dve leti, da ves čas ostanejo povezane s tem, kar delajo," je povedala Tovšakova.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.