Slovenija
15 ogledov

EU bo pritisnila na Hrvaško

Trčila ribiški čoln in tovorna ladja Žurnal24 main
Evropska unija bo v ponedeljek dodatno pritisnila na Hrvaško, naj odpravi uveljavitev ekološko-ribolovne cone za članice povezave.

To so pred srečanjem zunanjih ministrov Unije sporočili diplomatski viri. Zunanji ministri na srečanju v ponedeljek pod vodstvom slovenskega ministra Dimitrija Rupla sicer ne bodo zagrozili s prekinitvijo pogajanj o članstvu, vendar pa bodo dali jasno vedeti, da podrobno spremljajo zadevo.

"Svet ministrov opominja na decembrske sklepe, v katerih Hrvaško pozivamo, naj v polnosti spoštuje dogovor iz 4. junija 2004 ter ne uveljavi ekološke in ribolovne cone za članice EU, dokler ne bo dosežen skupni dogovor v duhu Evropske unije," po poročanju vira piše v predvideni izjavi ministrskega sveta.

"Svet ponovno poziva Hrvaško, naj se drži svojih obljub," naj bi še zapisali ministri. Evropski komisiji pa bodo predlagali, naj pogajanja s Hrvaško nadaljuje in o njihovem poteku poroča ministrskemu svetu.

Mesić: Treba se bo odločiti
Hrvaški predsednik Stipe Mesić je ta teden vlado Iva Sanaderja pozval , naj se odloči med ribolovno cono in evropsko prihodnostjo. Hrvaška vlada je sicer pozvala k pogovorom s Slovenijo, Italijo in EU glede problematike, vendar datum pogovorov še ni znan. Cona je v veljavo stopila prvega januarja letos, Sloveniji in Italiji pa gre v nos, da Hrvaška prepoveduje ribolov v vodah znotraj cone. Za zdaj sicer Hrvaška cone, ki naj bi bila uveljavljena v dobrobit čistejšemu okolju in varovanju ribjega življa, še ne izvaja preveč resno.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.