Slovenija
0 ogledov

EU: Slovenija najbolj prizadeta

Slovenija se bo po krizi pobirala še nekaj let, predvidevajo v Bruslju. @ Reuter Žurnal24 main
Novembrska gospodarska napoved za Slovenijo je še slabša kot majska. Evropska komisija Slovenijo poleg Irske ocenjuje za najbolj prizadeto državo znotraj evroobmočja, padec BDP bo 7,4-odstoten.

Evropska komisija je danes v jesenski gospodarski napovedi ocenila, da bo Slovenija letos beležila zmanjšanje obsega bruto domačega proizvoda (BDP) za 7,4 odstotka, 6,7-odstotno brezposelnost in 6,3-odstotni javnofinančni primanjkljaj.

Evropska komisija je danes v jesenski gospodarski napovedi ocenila, da je območje evra na poti postopnega okrevanja.

Za letos komisija državam z evrom v povprečju še vedno napoveduje zmanjšanje obsega bruto domačega proizvoda (BDP) za štiri odstotke, a v prihodnjem letu naj bi območje evra beležilo 0,7-odstotno rast, v letu 2011 pa 1,5-odstotno.

V prihodnjem letu in v letu 2011 se sicer Sloveniji tako kot nasploh območju evra obeta izboljšanje: 1,3-odstotna oziroma dveodstotna rast. Vendar pa je komisija še maja Sloveniji za letos napovedala krčenje BDP za 3,4 odstotka, tako da so današnje ocene bistveno slabše od majskih, prav tako je Slovenija precej pod povprečjem v območju evra, ki naj bi letos beležilo štiriodstotni padec BDP.

V neslavnem vrhu
V poročilu o jesenski gospodarski napovedi je Evropska komisija zapisala, da je Slovenija poleg Irske med najbolj prizadetimi državami v območju evra, sledita pa ji Finska in Slovaška.

 

Razmere so najhujše sicer zunaj območja evra, v Estoniji ter Latviji in Litvi, ki naj bi letos beležile padec BDP za 14 odstotkov oziroma 18 odstotkov.

Primanjkljaj kar raste
Glede javnofinančnega primanjkljaja EU Sloveniji napoveduje 6,3-odstotni primanjkljaj, prihodnje leto sedemodstotnega, v letu 2011 pa 6,9-odstotnega. Komisija je sicer oktobra proti Sloveniji sprožila postopek zaradi prekomernega javnofinančnega primanjkljaja.

Po napovedih Evropske komisije bo javnofinančni primanjkljaj Slovenije letos še nekoliko pod povprečjem v območju evra, v prihodnjih dveh letih pa nad povprečjem.

Evropska komisija je sicer Sloveniji za letos napovedala 0,9-odstotno inflacijo, v prihodnjih dveh letih pa 1,7-odstotno oziroma dveodstotno inflacijo, kar je več kot v povprečju v območju evra.

Javni dolg za Slovenijo v nasprotju z marsikatero drugo državo članico Unije še vedno ni problem, vendar pa se veča. Za letos komisija Sloveniji napoveduje javni dolg v višini 35,1 odstotka BDP, v prihodnjih dveh letih pa 39,2 odstotka oziroma 42,7 odstotka, medtem ko so številke v območju evra v povprečju 78,2 odstotka, 84 odstotkov in 88,2 odstotka.

Starost je velika ovira
Evropska komisija v primeru Slovenije v poročilu, objavljenem danes v Bruslju, spet opozarja na bistveno poslabšanje razmer v javnih financah zaradi vpliva staranja prebivalstva. Kar se tiče izdatkov, bo močna dinamika pri socialnih transferjih, predvsem pokojninah, skupaj z ukrepi v odzivanju na krizo po oceni komisije vodila v njihovo strmo povišanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.