Slovenija
4 ogledov

Gantar: Janša je marksist

PAVEL GANTAR bobo Žurnal24 main
Predsednik SDS Janez Janša je "eden izmed redkih marksistov in deterministov v tej državi", je o prvaku opozicije dejal predsednik DZ Pavel Gantar.

Gantar je to dejal ob robu izjave o sestanku predstavnikov poslanskih skupin o vojnih zakonih glede načina prehajanja iz prve v drugo republiko.

Na novinarsko vprašanje, kako komentira, da bi se lahko do druge republike in ustavnih sprememb prišlo tudi s pomočjo ljudstva, morebiti tudi na ulici, je Gantar spomnil, da je avtor te ideje predsednik SDS.

Kot je dejal Gantar, Janša verjame, "da ekonomski krizi sledi socialna kriza, socialni politična kriza, in ko je politična kriza, je mogoče mobilizirati ljudi proti institucijam oblasti".

"Demokracija je ranljiva v tem smislu, da jo lahko spodnesejo množične populistične težnje," je nadaljeval predsednik DZ.

Pri parlamentarni demokraciji pa je po Gantarjevo pomembno, "da ni mogoče kar tako razpustiti parlamenta, tudi če smo nezadovoljni z njim" ter da "ni mogoče kar tako razpustiti, zamenjati vlado". Temeljne institucije zdajšnje ustave so zato po njegovo v tem pogledu "zelo dobro napisane".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.