Slovenija
1475 ogledov

Golob o "izginulem pismu", ki ga zahteva SDS

Robert Golob Profimedia
Premier kritičen do ravnanja SDS.

Premier Robert Golob je danes dejal, da je vlada o novi kandidatki za evropsko komisarko Marti Kos odločala le na podlagi izjave Tomaža Vesela o umiku kandidature. To je po njegovih besedah vsa dokumentacija, ki so jo tudi posredovali DZ. SDS zahteva še pismo, v katerem naj bi predsednica Evropske komisije od Slovenije zahtevala menjavo kandidata.

"Ta postopek je za vlado zaključen, mi smo odločali o novi kandidatki za komisarko na podlagi dokumentacije, ki je bila v celoti predana parlamentu. V tej dokumentaciji je odstopna izjava prejšnjega kandidata, ničesar drugega, [...] in druga dokumentacija ni bila nikoli temelj za kakršnokoli odločanje," je v današnji izjavi po koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju povedal Golob.

Preden lahko vlada v Bruselj pošlje uradno obvestilo o novi kandidatki za evropsko komisarko, bi moral nezavezujoče mnenje glede kandidature Kos podati še odbor DZ za zadeve EU, vendar predsednik odbora Franc Breznik iz vrst opozicijske SDS še ni sklical seje.

Kot pogoj za sklic seje odbora je od vlade zahteval, da mu do danes poleg izjave Vesela o umiku kandidature posreduje tudi pismo, v katerem naj bi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen od slovenske vlade zahtevala zamenjavo kandidata.

Premier je bil danes kritičen do ravnanja SDS in je poudaril, da ima tisti, ki resno misli z državotvornostjo, priložnost, da na odboru za evropske zadeve izrazi svoja stališča. "Demokracija in pravna država se začne v parlamentu, postopanje v parlamentu je temelj vsak vsake demokracije in tudi državotvornosti," je še dejal.

Dodal je, da ne želi "špekulirati o postopkih v parlamentu", ki so po njegovih besedah stvar poslancev.

V SDS menijo, da je bil Vesel k odstopu prisiljen. Golob je medtem danes dejal, da "pogovorov zaupne narave nikoli ne komentira, in jih tudi v tem primeru ne bo".

Klakočar Zupančič, kolegij predsednice DZ Slovenija "Včasih je opozicija premogla več modrosti!" Ursula von der Leyen na obisku v Sloveniji Slovenija Vlada noče razkriti pisma, ki ga je Golobu poslala von der Leyen, kaj je razlog?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • munja 21:53 12.september 2024.

    Endrek3 sploh nimaš pojma, zato ne piši maloumnih in butastih komentarjev.

  • Ender3 21:35 12.september 2024.

    Končno pa Vesel lahko javnosti poda osebno izjavo in s tem pospeši nestrpnost Janezove sekte. Zakaj se vlada pusti izsiljevati zaradi korespondence zaupnih dokumentov.? In Kako lahko nek posranec DZ blokira vladno odločitev zgolj ob predpostavki, da je kandidatka politično ...prikaži več in biografskp neprimerna in, da se ni predstavila opoziciji..