Slovenija
1572 ogledov

Golob o Pirc Musar: "Nisem čutil potrebe, da bi se z njo o tem posvetoval"

Nataša Pirc Musar Robert Golob Nebojša Tejić/STA
Nataša Pirc Musar je bila kritična, ko je Golobova vlada za mesto komisarja predlagala le Tomaža Vesela.

Premier Robert Golob je v pogovoru za TV Slovenija namignil, da bi Marta Kos morda lahko dobila v vodenje resor za širitev Evropske unije. A vse je še možno, tudi zaradi proceduralnih zapletov, do katerih lahko še pride, je dodal.

Morala bi prevladati "državotvornost", je apeliral na opozicijo, ki po njegovem mnenju ne bi smela izkoriščati različnih procedur za zavlačevanje, saj bo njihova končna odločitev ne glede na dejanja opozicije enaka. 

Ponovno je zatrdil, da je Tomaž Vesel od kandidature za komisarja odstopil sam in da v to ni bil prisiljen. Golob je dejal, da bi moral kot član ekipe vanjo soditi, pa je po njegovih besedah Vesel "presodil, da so razhajanja s predsednico Evropske komisije prevelika".

Tomaž Vesel | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Slovenija sicer ni edina država z zapleti pri imenovanju komisarja oziroma komisarke. Dosedanji vplivni francoski komisar Thierry Breton, pristojen za notranji trg, je le dan pred predstavitvijo nove Evropske komisije, odstopil z mesta kandidata za komisarja v Evropski komisiji. Trdi, da je Ursula von der Leyen pri francoski vladi zahtevala njegovo menjavo. Predsednica komisije naj bi zamenjavo kandidatov zahtevala tudi v Romuniji, na Malti in v Sloveniji.

"Ne bom se spuščal v komentarje," je Golob zavrnil očitke, da so kandidata za komisarja zamenjali zaradi pritiskov predsednice komisije.

Na kritiko glede imenovanja komisarja namesto komisarke, ki jo je pred časom proti Golobovi vladi usmerila predsednica države Nataša Pirc Musar, pa je Golob odgovoril, da sploh ni zasledil, da je bila kritična. "Nima nobenih pristojnosti na tem področju, zato nisem čutil potrebe, da bi se z njo o tem posvetoval," je zatrdil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:26 17.september 2024.

    Se je Musarjeva sama oglasila, da je ni nihče za mnenje vprašal ali je bila vprašana in je rekal, da je niso vprašali za mnenje. Je kar razlika, a ni?

  • atamama 20:51 16.september 2024.

    Po dolgem času pameten direkten odgovor....

Sorodne novice