Slovenija
18 ogledov

Hiv že (skoraj) premagan

Aids je leta 2007 umoril 2,1 milijona ljudi, od tega 330 tisoč otrok. Po svetu j Žurnal24 main
Znanstveniki so na dobri poti, da premagajo virus HIV, ki povzroča AIDS. Testno cepivo za tretjino zmanjša možnosti za okužbo.

Eksperimentalno cepivo proti virusu HIV je razvila skupina znanstvenikov, podprtih s strani ameriške vojske in tajske vlade. Cepivo je sestavljeno iz kombinacije dveh poprejšnjih neuspešnih eksperimentalnih cepiv, ki sami zase nista delovali. V sedemletni raziskavi so ga preizkusili na 16.000 prostovoljcih na z virusom težko prizadetih območjih Tajske. Prostovoljci so bili stari med 18 in 30 let.

 
 

Ta rezultat je izjemno spodbuden. Številka je resda še majhna, vendar je odkritje prva dobra novica v iskanju cepiva proti Aidsu v zadnjem desetletju.

Richard Horton, urednik Lancet medical journal.

 
Polovica vključenih je dobila pravo cepivo, ostala polovica pa le t. i. placebo "zdravilo", vse pa so podučili o zaščiti pred HIV. Pri tistih, ki so prejeli cepivo, je bila možnost, da so se okužili z virusom za 31,2 odstotka manjša.

Rezultati so pokazali, da se je možnost okužbe s HIV zmanjšalo za 31 odstotkov, kar je po prepričanju strokovnjakov velik preboj na poti do popolnoma učinkovitega cepiva.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.