Slovenija
3 ogledov

Hrvaška bi ribe v ERC prodajala

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Hrvaška Sloveniji in Italiji ponuja kompromis glede ERC – sosedi bi lahko lovili ribe znotraj cone, a bi morali zanje plačati.

Hrvaška je za članice EU ponudila delno izvajanje ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranskem morju. Novico je sporočila hrvaška državna televizija HTV, ki je citirala izjavo podpredsednika sabora Josipa Friščića, ki je dejal, da bo Hrvaška "ERC izvajala, a pod določenimi pravili" in da bodo Italijani in Slovenci morali plačati za tisto, kar so ulovili. Novinar je ob tem v prispevku dejal, da naj bi nadomestilo plačala Evropska unija.

 

Meja na Dragonji

O napetostih zaradi zemljišč ob Dragonji si preberite tukaj.

"Za plačilo ulovljenih rib je nujno, da Italijani najprej sprejmejo takšno rešitev. Šele po tem lahko določimo nova pravila igre v Jadranu – v katerih območjih se lahko lovijo ribe, kdaj in kaj se lahko lovi in koliko tega je možno uloviti," je dejal Friščić. Predsednik sabora Luka Bebić pa je dodal, da gre za "realen in razumski predlog", s katerim bi Hrvaška ohranila svoje pravice. "Italijani in Slovenci bodo lahko lovili ribe do tistega trenutka, ko bo Hrvaška postala članica Evropske unije," še pravi.

Podpredsednik sabora iz opozicijske Socialdemokratske stranke Neven Mimica pa je ocenil, da je trenutno slab čas za omenjena pogajanja, saj bodo parlamentarne volitve v Italiji čez nekaj tednov, v Sloveniji pa čez nekaj mesecev.

Zalegel pritisk iz Bruslja?
Kot ugotavlja HTV, je blokada hrvaških pogajanj z Evropsko unijo, ki traja že nekaj tednov, edini razlog za novi hrvaški predlog glede ERC. Ob tem navaja izjave premierja Iva Sanaderja in predsednika Hrvaške kmečke stranke Friščića, ki sta še pred nekaj dnevi zatrjevala, da Zagreb od ERC ne bodo odstopili niti za milimeter, danes pa se že vedo podrobnosti kompromisa ali odstopanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.