Slovenija
18 ogledov

Indijci zlato pognali v višavo

Žurnal24 main
Cene zlata so po indijskem nakupu velikih količin te žlahtne kovine poskočile na rekordnih 1.093 dolarjev oziroma za unčo (31,1 grama).

Preračunano je tako za unčo potrebno odšteti 736,6 evra, kar pa zaradi nedavnega padca vrednosti dolarja napram evropski valuti ni rekordna vrednost.

Do podražitve zlata prihaja le dober dan po tem, ko je Mednarodni denarni sklad (IMF) sporočil, da je oktobra indijski centralni banki prodal 200 ton zlata za 6,7 milijarde dolarjev. To je skoraj polovica zlata, ki ga je IMF nameraval prodati v naslednjih letih, da bi si finančno opomogel.

Zlato je na račun omenjene novice že v torek doseglo rekordno vrednost 1087,80 dolarja, danes pa se je povzpelo še nekoliko višje.

Indija je sicer ena največjih porabnic zlata, ki ga potrebuje predvsem za izdelavo nakita. Čas med oktobrom in decembrom je sicer tradicionalno čas, ko cene zlata na svetovnih trgih rastejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.