Slovenija
2 ogledov

Iz pošasti znova postala ženska

Žurnal24 main
Američanka Connie Culp bo lahko končno zaživela nekoliko bolj normalno življenje, potem ko so ji zdravniki uspešno opravili presaditev obraza.

Gre za prvo tovrstno operacijo v ZDA, zdravniška ekipa v Clevelandu pa je 46-letni Culpovi poleg obraza presadila tudi dve roki.

Culpovo je leta 2004 s šibrovko v obraz ustrelil njen mož in jo popolnoma iznakazil, saj so ostale cele le njene oči. Sodišče ga je za to dejanje obsodilo na sedem let zapora. Culpova je od takrat prestala 30 operacij obraza, pri čemer so ji vzeli del rebra, iz katerega so naredili ličnico, in del kosti v nogi, iz katere so naredili zgornjo čeljust.

Uporabili tkivo neznane ženske
Decembra lani je zdravniška ekipa Culpovi med 23-urno operacijo opravila še končno presaditev obraza, ki so ga odvzeli neimenovani pokojni ženski. Culpovi so pri tem zamenjali 80 odstotkov obraza, to je kosti, mišice, živce, kožo in žile.

Tako je bila Connie videti, preden jo je iznakazil strel iz šibrovke. © Cleveland clinic

 
Otroci ne bežijo več pred njo
Po operaciji, ki je bila prva presaditev obraza v ZDA in četrta po vrsti na svetu, je lahko spet normalno zadihala in uživala hrano, na začetku februarja pa je zapustila clevelandsko kliniko. Največja tolažba zanjo je med drugim to, da otroci ne bežijo
več pred njo, ko jo opazijo v trgovini ali na ulici.

Culpova, sicer mati dveh otrok, je povedala, da želi spodbujati strpnost do podobno iznakaženih, kot je bila sama. Opisala je primer otroka, ki jo je pred presaditvijo videl v trgovini in poklical mamo ter ji povedal, da je ravnokar videl pošast.

Zdravniki na univerzitetni kliniki v Pittsburghu v Pensilvaniji pa so v ponedeljek devet ur operirali 57-letnega Jeffa Kepnerja iz Auguste v zvezni državi Georgii, ki mu je bakterijska okužba pred desetimi leti uničila obe roki in obe stopali. To je bila prva dvojna presaditev rok v zgodovini, ki je potekala hkrati na obeh rokah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.