Slovenija
10 ogledov

Jajc ne smemo imeti na enem mestu

Vesolje lahko nastane iz nič, trdi znani britanski fizik. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Če bomo preživeli naslednjih dvesto let in se naučili živeti v vesolju, potem smo na dobri poti, pravi eden najbolj znanih znanstvenikov na svetu, Stephen Hawking.

"Verjamem, da je dolgoročna prihodnost človeške rase v vesolju," pravi zaradi bolezni skorajda povsem paralizirani Hawking. "V naslednjih stotih letih se bo zelo težko izogniti katastrofi na svetu, kaj šele v naslednjem tisočletju ali milijonu let. Človeška rasa ne bi smela imeti vseh svojih jajc v eni košari oziroma na enem planetu. Upajmo, da ne bomo spustili košare iz rok, ne da bi prej spravili na varno tovora," je v intervjuju za CNN slikovito opisal svoje strahove znanstvenik.

"Vidim velike nevarnosti za ljudi. V preteklosti smo bili nekajkrat priče dogodkom, ki bi se lahko v trenutku spremenili v človeško katastrofo. Raketna kriza leta 1969 je bil eden takšnih dogodkov. V prihodnosti se bo število takšnih dogodkov še povečalo, zato bomo potrebovali veliko pozornosti in preudarnosti, da bomo preživeli," svari Hawking, ki ima 12 zaslužnih doktoratov in na univerzi v Cambridgu predava matematiko.

Ključ je v vesolju
"Vseeno pa sem optimist. Če se bomo v naslednjih dveh stoletjih izognili katastrofi, bo človeštvo na varnem, saj se bo razširilo v vesolje. Ni sicer moralno nujno, da ljudje raziskujemo vesolje, vendar pa bi bilo zelo neumno in kratkovidno, če tega ne bi počeli. V vesolju se namreč lahko skriva ključ do preživetja," je še dejal Hawking, ki bo prihodnje leto tudi sam poletel v vesolje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.