Slovenija
6 ogledov

Kriza nas ni premagala

1/11
Žurnal24 main
Slavnostni govornik na proslavi ob prazniku samostojnosti in enotnosti Borut Pahor je Sloveniji napovedal boljše leto od letošnjega.

Krize še zdaleč nismo premagali, a tudi kriza ni premagala nas in obstaja realna možnost, da jo bomo premagali, je na proslavi v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti v ljubljanskem Cankarjevem domu dejal predsednik vlade Borut Pahor.

Po njegovem so vajeti naše prihodnosti zdaj bistveno bolj v naših rokah kot prej.

"Gospodarska diplomacija bo delala s polno paro."

Pahor je med drugim povedal, da se mu je v tem težkem letu velikokrat zdelo, da nas vrtinci krize neobvladljivo mečejo sem ter tja, ne da bi sami vedeli, kako bi se izvlekli iz krize. Kot je dodal, vlada svojih ukrepov ni znala predstaviti v neki smiselni celoti, ki bi navdihovala ljudi. "To je naš neuspeh," je priznal, a dodal, da so kljub temu "uspeli v tem letu pripeljati Slovenijo v spodbuden položaj, da lahko pospešeno gospodarsko okrevamo".

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki ga sicer praznujemo 26. decembra, je bila danes v DZ tudi slavnostna seja DZ, kjer je poslance, ministre in druge nagovoril podpredsednik DZ Miran Potrč. Ta je v govoru pozval poslance k večji toleranci in spoštovanju razlik.

Zatrdil je, da v naslednje leto ne gleda le s pogumom, ampak tudi z neučakanostjo, da bodo uresničili vse tisto, kar pripravljajo za uspešen izhod iz krize. Naš nadaljnji razvoj in premagovanje krize, tako Pahor, je zdaj bistveno bolj odvisen od nas. Kot pravi, se te odgovornosti kot premier v celoti zaveda.

Pahor je pojasnil, da vlada pripravlja paket strukturnih ukrepov in reform, cilj pa je enoodstotna gospodarska rast na letni ravni, zmanjšanje proračunskega primanjkljaja za okoli 0,5 odstotne točke, da bi leta 2013 lahko prišli pod triodstotni primanjkljaj, anketno brezposelnost – ki je zdaj šest odstotkov – pa ohraniti pod 7,5 odstotka.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Brezposelnost največja grožnja

Opozoril je, da bo problem brezposelnosti naslednje leto največji problem.
Večji bo poudarek na konkurenčnosti gospodarstva, prav tako si bo prizadeval za pripravo predloga izhodne strategije, pri čemer želi doseči dober kompromis s socialnimi partnerji. Izpostavil je tudi vlaganja v t. i. zeleno tehnologijo.

Na dan samostojnosti in enotnosti obeležujemo uradno razglasitev izida plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije pred 19 leti. Na plebiscitu, ki je bil izveden 23. decembra 1990, je 88,5 odstotka vseh volivcev in 95 odstotkov udeleženih na plebiscitu pritrdilno odgovorilo na vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država.
Rešili dolgoletni mejni spor

Glede reševanja slovensko-hrvaške meje je premier poudaril, da je bila blokada naše južne sosede sredstvo, da smo dosegli rešitev 18 let starega problema državne meje. "Ali bi letos uspeli rešiti ta problem ali pa bi bile posledice nepredstavljive," je ocenil. Kot je še dejal, upa, da "boste, ko se boste odločali o podpori arbitražnemu sporazumu, imeli pred očmi vse te razsežnosti, ker nam je iz problema uspelo narediti priložnost".

Slovesnosti so se udeležili tudi predsednik republike Danilo Türk, predsednik DZ Pavel Gantar, predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, predsednik ustavnega sodišča Jože Tratnik, večina ministrov in predsedniki opozicijskih strank.

Maša za domovino
Mašo za domovino pa je v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani popoldne daroval ljubljanski nadškof Alojz Uran.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.