Slovenija
42 ogledov

Ljubosumje med Slovenci in Hrvati

Hrvaški navijači v "pogovoru" s slovenskim policistom Žurnal24 main
Hrvati in Slovenci so ljubosumni drug na drugega: Slovenci zaradi morja, Hrvati pa zaradi sosedinega standarda.

Tako vsaj kaže anketa zagrebškega Jutarnjega lista, v katero je bilo vključenih sedemsto anketirancev iz vsake države. 68 odstotkov vprašanih Hrvatov meni, da so Slovenci nanje ljubosumni zaradi hrvaškega morja in razvitega turizma. 70 odstotkov Slovencev misli podobno, le da je po njihovem glavni razlog za nastajanje rdečice pri Hrvatih članstvo Slovenije v EU in višji standard.

Slovenci hlepijo po morskih lepotah v "Lepi njihovi", menijo Hrvati. © BOBO

 
Prav tako pripadniki obeh narodov za svojo severno oziroma južno sosedo menijo, da ni dobronamerna. Pri Hrvatih je bilo takega mnenja 61 odstotkov vprašanih, pri Slovencih pa 52 odstotkov. Kljub temu pa ne eni ne drugi v veliki večini niso na splošno sovražno razpoloženi do drugega naroda. Na vprašanje, ali na splošno občutijo sovražno razpoloženje do Hrvatov, je tako nikalno odgovorilo 82 odstotkov vprašanih Slovencev, pri Hrvatih pa je na tovrstno vprašanje glede Slovencev nikalno odgovorilo 81 odstotkov anketiranih.

Oviranje na poti v EU
Velika razlika v odgovorih pa je pri vprašanju, ali Slovenija ovira Hrvaško na poti v Evropsko unijo. Tako so hrvaški anketiranci večinoma menili, da jo – 42 odstotkov jih je dejalo, da Slovenija na poti v EU Hrvaško "v glavnem ovira", 22 odstotkov pa, da jo "povsem ovira". Kar 65 odstotkov vprašanih Slovencev pa je prepričanih
nasprotno – Slovenija "sploh ne ovira" Hrvaške, 5 odstotkov pa, da je "v glavnem ne ovira".

 

Uspehi hrvaških smučarjev (na fotografiji Ivica Kostelić) v nekdaj slovenskem paradnem športu – kaj je hujšega? © BOBO

 
Skoraj enako "cenjeni" kot Srbi
11,9 odstotka Hrvatov ima Slovence za najslabše sosede, da so to Srbi, jih je prepričanih 16,8 odstotka. Na slovenski strani si najslabše o južnih sosedih misli 14,5 odstotka vprašanih, Italijane pa najmanj ceni 1,4 odstotka anketiranih v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.