Slovenija
13 ogledov

Malo podpisov, zadovoljni Pahor

Pahor v ponedeljek odhaja v Washington. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Pahor je zadovoljen, ker zbiranje podpisov za razpis referenduma glede vstopanja Hrvaške v Nato, poteka počasi. Obenem je predlagal preložitev konference EU in Hrvaške, ki bi morala potekati marca.

Premier Borut Pahor je v pogovorih s predsedujočim EU, predsednikom češke vlade Mirekom Topolanekom ob robu neformalnega vrha v Bruslju dejal, da Slovenija predlaga preložitev pogajalske konference EU in Hrvaške, napovedane za 27. marec, na april ali maj.  "Predsedujoči je izrazil pripravljenost, da češko predsedstvo slovenski predlog preuči," je dodal.

"S tem bi se ustvarile možnosti, ko bi imele Slovenija, Hrvaška in Evropska komisija dovolj časa, da bi lahko ugotovile, ali obstajajo možnosti za to, da se spremenijo okoliščine, v katerih je bila Slovenija primorana uveljaviti zadržke,"
je pojasnil Pahor. "V marcu je to težko pričakovati. Malo možnosti je, da bi se v tako kratkem času to zgodilo," je ocenil in dodal, da je "predsedujoči izrazil pripravljenost, da češko predsedstvo slovenski predlog preuči."

O Hrvaški se je pogovarjal s češkim kolegom ter s predsednikoma švedske in madžarske vlade, Fredrikom Reinfeldtom in Ferencem Gyurcsanyjem, ki jima je pojasnil razloge za odločitev Slovenije, da ne soglaša z napredkom Hrvaške na poti v EU. Pojasnil je razloge za odločitev Slovenije, da ne soglaša z napredkom Hrvaške na poti v EU.

Volk sit in koza cela
Obenem je Pahor izrazil zadovoljstvo, da bo ustavna pravica glede zbiranja podpisov za razpis referenduma zavarovana, hkrati pa podpisov ne bo dovolj za razpis referenduma. Tako bo "lahko uveljavljena volja treh četrtin poslank in poslancev, ki so se izrekli za ratifikacijo, in da bo naša sosednja država povabljena na vrh Nata v Kehlu in Strasbourgu," je dodal premier.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.